Külföld

2010.07.20. 05:11

Zavahri: Obama úgy jár majd Jemennel, mint Bush Afganisztánnal

Kairó, Dubaj - Az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat második számú vezetője figyelmeztette az amerikai népet, hogy elnökük, Barack Obama az amerikai erők vesztét fogja okozni Jemenben, hasonlóan Afganisztánhoz.

MTI

Ajman az-Zavahri erről szóló 13 perces hangüzenete is az al-Kaida által gyakran használt iszlamista honlapokon jelent meg hétfőn, hasonlóan ahhoz a hangüzenethez, amelyben élesen bírálta, és a palesztinokra nézve még Izraelnél is veszélyesebbnek ítélte meg a Nyugat-barát arab vezetőket.

"Ha George Bushra úgy emlékeznek, hogy ő volt az az elnök, akinek köszönhetően Amerika beleragadt az afganisztáni és az iraki háborúba, akkor úgy tűnik: Obama akar lenni az az elnök, akire úgy emlékeznek majd, hogy Amerika neki köszönhetően ragadt bele Jemenbe" - mondta Zavahri.

Amerikai tisztségviselők gyanítják, hogy az al-Kaida jemeni ága menedéket talált a szegény arab ország eldugott részein, és ott támadásokat készíthet elő amerikai és más nyugati célpontok ellen. A jemeni hadsereg Washington nyomására és segítségével már több rajtaütést hajtott végre feltételezett terroristák ellen. A kiképzésben, felszerelésben és hírszerzési értesülések átadásában megtestesülő amerikai segítség értéke 150 millió dollár.

Egy másik hangüzenetben azt jósolta Zavahri, hogy az amerikai erők vert seregként fognak távozni Afganisztánból és Irakból. Dicsérte az afganisztáni tálib lázadókat és az al-Kaidával kapcsolatban álló fegyveres csoportokat, amiért "győzelmet győzelemre halmoznak". A tálibok "dicsőségesen be fognak vonulni Kabulba, Obama pedig rémülten fog onnét menekülni" - jelentette ki a terroristavezér ebben az üzenetben, amely viszont már legalább egy óra időtartamú. "Akár elismered Obama, akár nem, a muzulmánok legyőztek téged Afganisztánban és Irakban, és le fognak győzni Palesztinában, Szomáliában és az észak-afrikai arab országokban is. Fenyegeted a tálibokat, de csak zsarnokok bábja vagy!" - mondja Zavahri a felvételen.

Az al-Kaida második számú vezetője egyes feltételezések szerint az Afganisztán és Pakisztán határán lévő hegyvidékes területen bujkál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!