Külföld

2010.08.10. 15:10

Csökken Medvegyev és Putyin népszerűsége

Moszkva - Dmitrij Medvegyev orosz államfő és Vlagyimir Putyin miniszterelnök népszerűsége többéves mélypontra esett az állami VCIOM, a Közvélemény Alapítvány (FOM) és a Levada Központ közvélemény-kutató intézetek egybehangzó eredményei szerint.

MTI

A kedden közzétett eredmények értelmében a Medvegyev iránti bizalom a FOM felmérésében az év eleji 62 százalékról 52-re, a VCIOM szerint 44-ről 39-re, a nagy tekintélynek örvendő Levada Központ szerint 39-ről 38 százalékra esett vissza. 

Putyinban a FOM szerint 61 százalék bízik, vagyis ugyanannyi, mint júniusban, a VCIOM felmérése azt mutatta ki, hogy a kormányfő iránti bizalom 53-ról 47 százalékra, a Levada Központ szerint 48-ról 44 százalékra esett vissza.

A reprezentatív felmérések az aszály, tűzvészek, forróság és füstköd kezdete előtt készültek, így ezek a körülmények még nem hatottak az eredményre. 

A Vedomosztyi című lapnak egy Kreml-beli forrás elmondta: nem világos, mi váltotta ki a vezetők népszerűségének visszaesését, ezért nehéz lesz javítani a helyzeten.  

Leontyij Bizov, az Orosz Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének vezető tudományos munkatársa a lapnak nyilatkozva úgy vélte, hogy az emberek erkölcsileg elfáradtak Putyintól és fokozódik a társadalomban a tiltakozó potenciál. 

Az Egységes Oroszország Párt, a Putyin vezette hatalom pártjának egyik vezetője azt mondta, nem fognak tovább zuhanni a vezetők és a pártok népszerűségi mutatói, mert súlyos helyzetekben az emberek éppen körülöttük kovácsolódnak össze. 

Gleb Pavlovszkij, az elnöki adminisztráció egyik tanácsadója viszont kifejtette: a természeti katasztrófák nyomán minden bizonnyal tovább esik majd a vezetés népszerűsége, mert a Putyin által kiépített hatalmi rendszer alkalmatlannak bizonyult, és láthatóvá válik, hogy az irányítási rendszer kifáradt.

A kormány tagjai közül a népszerűségi lista élén változatlanul Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere, és Szergej Lavrov, a külügyi tárca vezetője áll.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!