Külföld

2010.08.26. 15:20

Karzai bírálta az amerikai csapatkivonás menetrendjének kihirdetését

Kabul - Hamid Karzai afgán államfő közölte egy amerikai kongresszusi küldöttséggel, hogy az amerikai csapatok kivonásának jövő júliusi időpontja a tálibok malmára hajtja a vizet.

MTI

Az elnöki hivatal idézte csütörtökön Karzait, aki szerint a júliusi időpont nyilvánosságra hozása a felkelőknek "erkölcsi értéket" jelent.

Karzai James Mattis amerikai NATO-tábornoknak arról beszélt, hogy a terrorizmussal nem lehet leszámolni, ha nem pusztítják el a határokon túli terroristatáborokat - célozva ezzel arra, hogy a tálibok megvetették lábukat a szomszédos Pakisztánban.

Az egyre szókimondóbb afgán vezető bírálata egybevág Barack Obama amerikai elnök kritikusainak véleményével, miszerint a kivonulás határidejének rögzítése kitartásra ösztönzi a tálibokat, hogy majd 2011 júliusa után fokozzák a hatalomért folytatott harcukat.

Obama maga azt hangsúlyozta, hogy a csapatkivonásra a biztonsági körülményekkel összefüggésben kerül sor, és az amerikai katonai vezetés a közelmúltban jelezte, hogy az afgán erők kiképzése hosszabb időt vehet igénybe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!