Külföld

2010.08.09. 18:04

Obama: az olajszivárgás elleni küzdelem "csaknem befejeződött"

Washington - A Mexikói-öbölben keletkezett olajszivárgás elleni küzdelem "csaknem befejeződött" - jelentette ki hétfőn Barack Obama amerikai elnök, aki a Fehér Házban fogadta a New Orleans Saints futballcsapatot, az idei Superbowl (az amerikaifutball-döntő) győztesét.

MTI

"A múlt héten megérkezett a hír, amelyet oly régen vártunk: a  művelet, amelynek célja az volt, hogy egy betondugó segítségével meggátolják az olajszivárgást, úgy tűnik, sikerrel járt" - jelentette ki az elnök.

"Az utolsó lépéseket augusztusban fogják megtenni, amikor befejezik a mentesítő furásokat, de az már világos: a küzdelem, hogy megállítsák az olaj szivárgását a Mexikói-öbölbe csaknem befejeződött" - mondta Obama az ünnepélyes fogadáson.

A felrobbant olajkutat üzemeltető BP olajcég hétfőn közölte, hogy átutalta első, 3 milliárd dolláros részletet a 20 milliárd dolláros kártérítési alapba. Az olajtársaság az amerikai igazságügyi minisztériummal kötött megállapodás értelmében ebből az alapból fogja kárpótolni az általa a Mexikó-öbölben okozott katasztrófa károsultjait.

A BP, amelyre a Fehér Ház nagy nyomást gyakorolt az eddigi legsúlyosabb, tengeri olajszivárgás okozta baleset következményeinek felszámolása érdekében, júniusban jelentette be, hogy külön alapot hoz létre a károsultak kompenzálására.

A BP tengeri fúrótornyán április 20-án történt robbanás következtében 11 ember életét vesztette. Noha háromhavi küzdelem nyomán a szivárgást sikerült egy betondugó segítségével elzárni, a Mexikói-öbölbe kiömlött kőolaj-szennyeződés a helyi halászokat megfosztotta a munkalehetőségtől és súlyos károkat okozott a partvidék idegenforgalmának is.

Az olajtársaság ígéretet tett rá, hogy 2010. negyedik negyedévében újabb 2 milliárd dollárt fizet be az alapba. Ezután minden negyedévben újabb 1,5 milliárd dollárt utal át, egészen a 20 milliárd dolláros összeghatár eléréséig.

A BP részvényei a New York-i tőzsdén 7 százalékot emelkedtek, s elérték a 41,40 dolláros árfolyamot.

 

kpd ktl

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!