Külföld

2010.08.03. 13:05

Slota már nem jelölteti újra magát az SNS elnökének

Pozsony - Ján Slota bejelentette, hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szeptemberi országos közgyűlésén már nem akar indulni a pártelnöki választáson. Azt azonban nem zárta ki, hogy esetleg másvalaki jelölheti erre a tisztségre.

MTI

"Én személyesen nem fogom jelöltetni magam" - hangoztatta Slota kedden a pozsonyi TASR hírügynökségnek nyilatkozva.

A kérdésre, elfogadná-e, ha másvalaki jelölné erre a tisztségre, Slota így felelt: "ez már más dolog". Egyértelmű választ azonban nem adott a kérdésre.

"Még nagyon messze van szeptember" - jegyezte meg a magyar- és romaellenes kirohanásairól elhíresült politikus. Hozzátette: "Nem is értem, miért van ilyen média érdeklődés az SNS iránt, hiszen mi vagyunk a legkisebb párt a parlamentben. Hagyjuk mindezt a közgyűlésre. Két hónap múlva mindnyájan megtudjuk, hogy mi lesz" - mondta. Slota  horvátországi nyaralásáról visszatérve nyilatkozott újságíróknak.

Slota utódjaként a szlovák sajtó leggyakrabban Anna Belousovová első alelnök nevét emlegeti.

Az SNS elnökének az utóbbi időben több éles konfliktusa is volt Belousovovával. A kérdésre, hogy elfogadható-e számára Belousovová,  Slota nem adott egyenes választ. "Az SNS minden tagjából lehet elnök. Természetesen az ő (Belousovová) esélyei nagyobbak, mint az egyszerű tagoké" - fogalmazott Slota. 

A Szlovák Nemzeti Párt országos tisztújító közgyűlését szeptember 12-ére irányozták elő. A tisztújításon és az új programon kívül a tanácskozáson kiértékelik a júniusi parlamenti választás eredményeit is. Az SNS 5,1 százalékkal éppen csak átlépte a parlamentbe való bejutáshoz szükséges küszöböt. A négy éve, 2006-ban megtartott választáson viszont az SNS több mint 11 százalékot kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!