Külföld

2010.08.24. 08:42

Ugródeszkából kolonc - A FAZ a Jobbik és a Magyar Gárda viszonyáról

Berlin - Korábban ugródeszka, ma kolonc címmel közölte kedden a Frankfurter Allgemeine Zeitung bécsi tudósítója írását a Jobbik és a Magyar Gárda viszonyáról.

MTI

Reinhard Olt megállapítja: a tavaszi választási siker (47 képviselő bejuttatása az Országgyűlésbe) után ma zavarban van a Jobbik vezetősége. Ősszel önkormányzati választások lesznek, és a szélsőjobboldal bizonyosra vette: az Orbán-kormány addig akkora terheket rak a lakosság vállára, hogy könnyű lesz szavazatokat elhódítani a Fidesztől. Ehelyett azonban Vona Gábor pártelnök azzal szembesül, hogy a Jobbik táborában repedések támadnak, amelyek lerombolással fenyegetik az egységes mozgalomról kialakult képet.

Olt kiemeli Pősze Lajos frakcióvezető-helyettes esetét, akinek leváltását annak jeleként értékeli, hogy a "gárda" megoszthatja a Jobbikot. Pősze egy interjúban arról beszélt, hogy "már nem létezik az a rendszer, amellyel szemben bizonyos lépeseket kellett tenni". Ezért fölmerül a kérdés, "vajon a gárdának van-e objektív haszna, vagy csupán fölösleges önmutogatás".

A Magyar Gárda keletkezését és tagjainak első avatását felidézve a német konzervatív újság tudósítója megállapítja: az Orbán-kormány megalakulása óta a biztonsági erők keményen fellépnek a "gárda" felvonulásai ellen: Ez történt pénteken is, Szent István napján, amikor kommandósok a budapesti Margit-szigeten őrizetbe vették Ináncsi József gárdakapitányt. Lefogásához elegendő indok volt az, hogy Magyar Nemzeti Gárda Mozgalom feliratú trikót viselt.

Orbán többek között a "gárda" miatt is élesen bírálta a Jobbikot - emlékeztetett Olt. Vonával tartott találkozója után a miniszterelnök kijelentette: nem maradhatnak büntetlenül a tyúklopások, miként az sem, hogy félkatonai szervezetek a törvény fölé helyezzék magukat, és képviselők semmibe vegyék a magyar bíróságokat és azok határozatait.

Azok után, hogy Pősze kijelentette: szerencsétlen dolog, hogy az emberek többsége a Jobbikot a gárdával hozza kapcsolatba, a párt vezetősége sietett bizonygatni, hogy a Jobbik "egységesen a gárda mögött áll". Ám Vona alighanem fölismerte, hogy a gárda időközben kolonc lett pártja számára. A parlamentbe történt bejutás óta a pártelnök tétova erőfeszítéseket tett a Jobbik civilizált fellépése érdekében - ám ezzel csalódást okozott harcostársainak. Navratil Attila, a "nemzetbiztonsági munkacsoport" elnöke például arra hivatkozva lépett ki a pártból, hogy annak vezetősége "letérítette a pártot arról az útról, amelyre eddig a népi mozgalom volt a jellemző, s amely az elért sikerekhez vezetett". A párt "a hanyatlás útjára" lépett - idézi a FAZ Navratilt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!