Külföld

2010.09.02. 05:18

Mahmúd Abbász: egy éven belül békemegállapodás Izraellel

Washington - Mindenfajta teleplétesítési tevékenység befagyasztására szólította fel Izraelt a palesztin elnök.

MTI

Mahmúd Abbász helyi idő szerint szerda este azon a vacsorán mondott beszédet, amelyet Barack Obama amerikai elnök adott a Fehér Házban a Washingtonban közvetlen tárgyalásokat kezdő palesztin elnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, továbbá a másik két közvetett résztvevő, Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és II. Abdalláh jordániai király tiszteletére. Obama, Mubarak és II. Abdalláh közösen vállalt védnökséget a 20 hónapos szünet után csütörtökön felújítandó közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások fölött.

A Palesztin Hatóság elnöke annak a nézetének adott hangot, hogy egy éven belül lehetséges a békemegállapodás Izraellel. Egyidejűleg elítélte a tárgyalásokat ellenző radikális palesztin szervezet, a Hamász által Ciszjordániában elkövetett Izrael-ellenes támadásokat.

A vacsorán ugyancsak beszédet mondó Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hangsúlyozta, hogy tartós békére törekszik Izrael és a palesztinok között. "Izrael és a palesztinok megérdemlik a békét" - fogalmazott Netanjahu, aki partnerének nevezte Abbászt a békét célzó erőfeszítésekben. Hangsúlyozta: kettejüktől függ, hogy úrrá legyenek a népeik közötti konfliktuson, és új kezdetet biztosítsanak. "Izrael történelmi kompromisszumra törekszik, ami lehetővé teszi népeink számára, hogy békében, biztonságban és méltóságban éljenek" - jelentette ki Netanjahu. 

Leszögezte ugyanakkor, hogy a béke olyan biztonsági megállapodásokat követel, amelyek kiállják az idő próbáját. Ennek kapcsán azt hangoztatta, hogy az Izrael által korábban tett engedmények nem járultak hozzá az országa elleni erőszakos cselekmények megfékezéséhez. A békemegállapodás nem nélkülözheti a biztonsági garanciákat Izrael számára - szögezte le a kormányfő.

A munkavacsora előtt Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban megbeszélést folytatott az izraeli kormányfővel és a palesztin elnökkel. A találkozót követően az elnök kijelentette: az igazi munka csak most kezdődik, a feleknek meg kell ragadniuk a vissza nem térő alkalmat a közvetlen tárgyalásokra.

Az Egyesült Államok nem erőltetheti rá az izraeliekre és a palesztinokra megoldást, a megállapodást az érintett feleknek kell egy éven belül elérniük - hangsúlyozta Obama, és ismételten állást foglalt az egy zsidó és egy palesztin állam létrejöttén alapuló, tartós és átfogó közel-keleti béke mellett.

A vacsorán felszólaló Hoszni Mubarak egyiptomi államfő elsősorban Izraelt szólította fel arra, hogy tegyen meg mindent a közel-keleti béke érdekében.

Mahmúd Abbász és Benjamin Netanjahu a hivatalos program szerint közép-európai idő szerint csütörtökön délután kezd közvetlen béketárgyalásokat az amerikai külügyminisztériumban. Amerikai elképzelés szerint a tárgyalásoknak egy éven belül eredményre kell vezetniük. Delegációs körökből ugyanakkor az az értékelés hangzott el, hogy az egyéves határidő túl derűlátó, és hosszabb tárgyalásokra van szükség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!