Külföld

2010.11.09. 11:25

Nem levélbomba volt az athéni magyar nagykövetségen

Athén - Csak iratokat tartalmazott az athéni magyar nagykövetségen kedden gyanúsnak talált csomag, nem levélbomba volt - közölte a görög rendőrség, miután tűzszerészei a biztonság kedvéért megsemmisítették a vastag borítékot egy ellenőrzött robbantás keretében.

MTI

A görög rendőrség előzőleg kordonnal vette körül és kiürítette azt a belvárosi irodaépületet, amelynek két szintjén működik a magyar diplomáciai képviselet.

Mint Kaizinger Tibor konzul, a nagykövetség biztonsági felelőse az MTI-nek telefonon elmondta, kézzel címzett, feladó megjelölése nélkül érkezett vastag borítékról volt szó. Ez külső jegyei alapján beleillett abba a leírásba, amelyet figyelmeztetésként a görög rendőrség, valamint a magyar és a görög külügyminisztérium tett közzé a múlt hét óta athéni nagykövetségeknek és európai vezetőknek küldött levélbombák alapján. Gyanújukat ráadásul fokozta, hogy a kézbesítő a levél átadása után sietősen távozott.

Múlt hétfő óta 13, athéni diplomáciai képviseletnek és európai vezetőknek küldött levélről derült ki, hogy kis mennyiségű robbanóanyagot tartalmaz. A görög hatóságok szerint szélsőbaloldali anarchisták állhatnak a merényletek hátterében. A hatóságok ezért folyamatos kapcsolattartást kértek a követségektől, biztonsági felelőseiket részletesen tájékoztatták, mit tegyenek gyanús csomag érkezése esetén, emellett telefonos forróvonalat is létesítettek a gyors reagálás érdekében.

Kaizinger Tibor elmondta, hogy a nagykövetség hívására gyorsan kiérkező rendőrségi szakértő szintén gyanúsnak találta a csomagot, s ezután a tűzszerészek, a terrorelhárítók, valamint a tűzoltók is kivonultak a helyszínre.

A csomagot a tűzszerészek a lépcsőházban ellenőrzött robbantással megsemmisítették, a detonáció nem okozott kárt.

A konzul hozzátette még, a csomagról utólag kiderült, hogy iratokat tartalmazó valós küldemény volt, amelyet azonban - tekintettel a levélbombák miatt elrendelt intézkedésekre - meglehetősen gondatlanul címeztek meg.

Tóth József, Magyarország athéni nagykövete az MTI-nek múlt kedden azt mondta, nem lehet kizárni, hogy a magyar nagykövetség is kap egy levélbombát, ezért megszigorították a biztonsági intézkedéseket, és folyamatos kapcsolatot tartanak az illetékes görög hatóságokkal.

A levélbombákkal összefüggésben múlt hétfőn őrizetbe vett két görög fiatalember ellen terrorizmus gyanújával indult vizsgálat. A görög hatóságok szerint egy szélsőbaloldali anarchista csoport állhat a merényletek hátterében.

Görögországban az elmúlt hónapokban feszültséget okozott és zavargásokat váltott ki, hogy Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyomására kénytelen volt megszorító intézkedéseket bevezetni az ország hitelválságból való kilábalása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!