Külföld

2011.01.19. 10:00

Az európai liberálisok üdvözlik Barroso fellépését

Strasbourg - Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának vezetője nyilatkozatban üdvözölte, hogy az Európai Bizottság gyorsan fellépett a magyar médiatörvény ügyében.

MTI

"Amikor az EU olyan alapértékeiről van szó, mint a média szabadsága, nincs vesztegetni való idő, cselekedni kell" - hangsúlyozta a volt belga kormányfő.

José Manuel Barroso, az uniós végrehajtó testület vezetője kedden jelentette be Strasbourgban, hogy még ezen a héten levelet küldenek a magyar kormánynak, és abban újra kifejtik a médiatörvénnyel kapcsolatos ellenvetéseiket. Barroso - mint mondta - "tisztázó választ vár" a magyar kormánytól a törvénnyel kapcsolatos uniós aggodalmakra.

Verhofstadt erre reagálva üdvözölte, hogy a brüsszeli bizottság nem késlekedik a fellépéssel. Emlékeztetett arra, hogy a liberálisok kérték az uniós végrehajtó testület gyors cselekvését, mert megítélésük szerint az új magyar médiatörvény veszélyezteti a média szabadságát.

Ugyancsak nyilatkozott a kérdésben Lothar Bisky, a magát Európai Baloldalnak nevező EP-képviselőcsoport vezetője. Szerinte a magyar médiatörvény felér azzal, hogy "a rókát beengedik a baromfiudvarba". Érvelése szerint a magyar kormányfő - parlamenti többsége birtokában - példa nélkül álló ellenőrzési jogosítványokkal ruházhatja fel és saját embereivel töltheti meg a médiahatóságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!