Külföld

2011.01.26. 17:15

Egyiptomi tüntetések - az internet lenyomta a hatalmat

Kairó - Az internet és a közösségi hálózatok révén megnőtt az érdeklődés az egyiptomi tiltakozó megmozdulások iránt a fiatalok és a középosztály körében, ami egyaránt kihívást jelent a hatalomnak és a hagyományos ellenzéknek is.

MTI

Akárcsak Tunéziában, az arab világ vezető hatalmának számító észak-afrikai országban is a Facebook és a Twitter bizonyult a legfontosabb eszköznek, hogy mozgósítsák az embereket, terjesszék a jelszavakat, és kihirdessék a gyülekezési pontokat.

"Ami Egyiptomban történt, csaknem teljes egészében a Facebookon szerveződött" - mondta Iszkander al-Amrani ismert politológus és blogger.

A tiltakozó megmozdulások élharcosa, az Április 6. Ifjúsági Mozgalom a tüntetések előtt néhány nappal közvélemény-kutatás formájában a következő kérdést tette közzé a Facebookon: "Elmegy tüntetni január 25-én?".

Közel 90 ezer ember válaszolt igennel, és néhány nappal később, január 25-én a három évtizede hatalmon lévő Hoszni Mubarak elnök a legnagyobb kormányellenes tüntetésekkel szembesült.

A hagyományos ellenzék nagy része, akár iszlamista, akár világi, először csak fintorgott a kezdeményezésen vagy csak ímmel-ámmal csatlakozott hozzá, most viszont már egymás után adja ki a támogató közleményeket.

A hatóságok nem kommentálták nyilvánosan a közösségi hálók és a kommunikáció új technikáinak betörését a politikai-biztonsági kérdések területére. Mindazonáltal a mikroblog-szolgáltatásokat nyújtó twitter.com oldal kedd óta nem elérhető Egyiptomban, és részlegesen blokkolják a bambuser.com svéd honlapot, amely élőben közvetíti az interneten a mobiltelefonok vagy webkamerák által felvett videókat. A kairói Tahrír téren, a tüntetők fő gyülekezési helyszínén kedd óta nem működnek a mobilok.

A demokrácia párti aktivisták ellentámadásba lendültek, és szerdán elkezdtek tanácsokat terjeszteni a technikai akadályok megkerülésére, hogy lehetővé tegyék a mozgósítás folytatását.

A 2008-ban alapított Április 6. Ifjúsági Mozgalom alapvetően az interneten működik. Közlése szerint több tízezer tagja van, elsősorban iskolázott fiatalok, akik itt találták meg az önkifejezés korszerű és nyitott formáját.

A több mint 80 milliós Egyiptomban 2010 végén mintegy 23 millióan használták rendszeresen vagy alkalomszerűen a világhálót, ami azt jelenti, hogy egy év alatt 45 százalékkal emelkedett az internethasználók aránya. A mobiltelefonok száma egy év alatt 23 százalékkal 65 millióra növekedett a hivatalos statisztikák szerint.

Az egyiptomi példa mindazonáltal azt is megmutatja, hogy a korszerű technológiák ismerete és alkalmazása önmagában még nem elégséges egy tiltakozó mozgalom sikeréhez, még akkor sem, ha látványos lendületet adhat. "A tüntető fiatalok a tüntetések során döntöttek arról, hogy mit követelnek", ami azt mutatja, hogy hiányzik az alapos felkészülés - mutatott rá Amrani, hozzátéve, hogy ha általános sztrájkra szólítanának fel, kevés esélyük lenne arra, egy szakszervezet legitimitásával rendelkezzenek.

Amr as-Sobaki, a kairói al-Ahram Intézet szakértője kiemelte, hogy a megmozdulások váratlanul nagy kiterjedése több tényezőnek köszönhető. A legfontosabb faktor a három évtizedes rendszer mozdulatlansága, és természetesen nagy ihletet adott a tunéziai "jázminos forradalom" is - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!