Külföld

2011.01.05. 13:19

Handelsblatt: Magyarország lesz a próbakő

Berlin - A véleménynyilvánítás szabadsága veszélyeztetett emberi joggá kezd válni Európában, ennek próbaköve Magyarország - bírálja kommentárban a médiatörvényt a német Handelsblatt.

MTI

A német üzleti és pénzügyi körök lapjában Hans-Peter Siebenhaar szerkesztő úgy ítélte meg, hogy a budapesti jobboldali-nemzeti kormány médiatörvényével aláássa a sajtószabadságot. A véleménynyilvánítás szabadsága egyre inkább veszélyeztetett emberi joggá válik Európában - olvasható  a kommentárban. A szerző rámutat: nem Magyarország az egyetlen, hiszen a Kreml egykori csatlós államainak csaknem mindegyikében erősen fenyegetik, vagy korlátozzák a sajtó szabadságát. Az uralkodó pártok számos helyen saját propagandájuk hatékony eszközének tekintik az újságokat, folyóiratokat, tv-adókat. A médiát oligarchák gazdasági szorítása fojtogatja, sok helyütt mindennapos a korrupció és nepotizmus.

A véleménynyilvánítás szabadsága veszélyeztetett emberi joggá kezd válni Európában. "Ennek próbaköve Magyarország a maga vitatott médiatörvényével - írta Siebenhaar. - Az egykor egy kommunista klikk által elnyomott ország lábbal tiporja a sajtószabadságot. Orbán Viktor miniszterelnök és jobboldali-nemzeti kormánya, amely kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben, gyakorlatilag társadalmi vita nélkül fogadott el egy olyan médiatörvényt, amely gúnyt űz a demokrácia értelmezéséből. Ennek értelmében a média - újságoktól kezdve a rádió- és tv-adókig - olyan hatóság felügyelete alá került, amelynek tagjai száz százalékos hívei a jobboldali-konzervatív Fidesz pártnak. A kényelmetlen bírálók megrendszabályozása érdekében drákói büntetésekkel lehet térdre kényszeríteni azokat a médiumokat, amelyeknek jelentései és adásai nem minősülnek 'politikailag kiegyensúlyozottnak'. Ezzel első ízben tárja ki a kaput egy EU-tagország a cenzúra és az öncenzúra előtt" - írta a Handelsblatt szerzője.

A továbbiakban megállapítja: a magyar kormány lobbistái olyan érveket hoznak fel indoklásként, amelyeket tulajdonképpen csak afrikai és ázsiai diktatúrákból ismerünk. Szerintük a tét etikai normák megteremtése, a pornográfia elleni harc, a pletyka és erőszak áradatának megfékezése. Siebenhaar szerint ez "hülyeség! Demokratikus államok, amelyekben évtizedes múltja van a sajtószabadságnak, cenzúra nélkül is képesek úrrá lenni a szex és az erőszak állítólagos áradatán."

A kommentátor úgy véli: a budapesti kormány példátlan eljárása inkább a demokratikus felfogás hiányáról tanúskodik. "Magyarország intellektuális és politikai értelemben a mai napig nem szabadult meg a kommunista elnyomás korától. Ezt bizonyítja az a pökhendiség és cinizmus, amellyel az Orbán-kormány a bírálóinak válaszol."

A magyar kormány eljárása keserű pirula a német vállalatok számára - írja Siebenhaar, emlékeztetve arra, hogy az Axel Springertől az esseni WAZ-csoporton át a ProSiebenSat1 és az RTL tv-állomásokig számosan vannak jelen Magyarországon. A médiatörvény hatására azonban némely beruházó el fog gondolkodni azon, hogy maradjon-e.

A továbbiakban a Handelsblatt szerkesztője bírálja Silvio Berlusconi miniszterelnök olaszországi médiabirodalmát és Nicolas Sarkozy francia elnököt, aki nem nagyon érti a sajtóból érkező bírálatokat. Aki a tyúkszemére lép az elnöknek, az az állását kockáztatja. "Nem kétséges, hogy a sajtószabadság veszélyeztetet alapvető joggá vált Európában. Keményebben és nyomatékosabban kell védelmezni, máskülönben hamar veszélyes útra téved a demokrácia" - zárta kommentárját a Handelsblatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!