Külföld

2011.03.11. 17:30

Japán - Szükséghelyzet egy atomerőműnél

Tokió - Atomenergetikai szükségállapotot rendelt el pénteken a japán kormány, mert egyelőre nem tudják lehűteni a földrengés miatt leállított egyik atomreaktort; a védelmi minisztérium vegyvédelmi alakulatot küldött a helyszínre.

MTI

Pár órával a hiba észlelése után a kabinet főtitkára azt közölte, hogy a reaktort ellenőrzés alá vonták. Az Atomenergetikai Világszövetség elemzője szerint megkezdődött a reaktor hűtése, és hűtővizet pumpálnak a tartályokba. Az Egyesült Államok igen gyorsan reagálva a Japánban állomásozó légiereje segítségével küldött hűtőfolyadékot a reaktor számára.

A Tokiótól 270 kilométerre északkeletre lévő Fukusima 1-es erőmű második számú reaktorából nem került sugárzó anyag a környezetbe, "az intézkedéseket elővigyázatosságból rendelték el a környéken, hogy a legrosszabb esetben is készen álljanak" - mondta Edano Jukio, a kabinet főtitkára. Atomenergetikai szükségállapotot most első ízben rendeltek el Japánban.

A gondot az okozta, hogy a reaktor hűtőrendszere áramhiány miatt leállt, és a tartalék áramforrás sem működött. A helyi hatóságok közlése szerint a reaktor magja körül csökkenni kezdett a hűtővíz szintje, de nem süllyedt a fűtőelemek alá.

Szakértők szerint "a legrosszabb eset" az lehetett volna, hogy ha sokáig nem tudják helyreállítani a hűtést, akkor a reaktor magja beolvad, és radioaktív szennyeződés kerül a környezetbe. A reaktor három kilométeres körzetéből hatezer embert telepítettek ki.

Gondok voltak Mijagiban, az Onagava atomerőműben is, de sugárzás veszélye ott nem fenyegetett, mert a turbinaház gyulladt ki, és sikerült is eloltani a tüzet. Országszerte 11 reaktor állt le automatikusan a földrengéskor, s ezzel ideiglenesen kiesett az atomenergia termelő kapacitás 18 százaléka.

A rengés után pár órával Fukusima prefektúrában átszakadt egy gát, és a kiömlő víz házakat borított el. Az esetleges áldozatokról még nincs hír. A katasztrófában a legfrissebb hivatalos összesítés szerint 337-en vesztették életüket, és 531 embert eltűntként tartanak nyilván. A japán hírügynökség nem hivatalosan ezernél is több halálesetet tart valószínűnek.

Tokióban több millió ingázó rekedt a munkahelyén a vasút és a metró leállása miatt. A kormány kérte az embereket, hogy ne próbáljanak gyalog hazamenni az agglomerációba, mert akkor "egyes utak úgy fognak kinézni, mint zsúfolt vonatok". A kormányzati és önkormányzati intézmények megnyitották kapukat, és szükségszállást biztosítanak, akinek tudnak. Beengedik az embereket aludni 244 iskolába is. Éjjel néhány vonalon már megindult a vonatközlekedés a főváros térségében.

A kormány válságtanácskozásokat tart. Kan Naoto miniszterelnök felkérte a pártokat és az üzleti köröket, hogy működjenek együtt a kormánnyal a szükséghelyzetben. A kormányzó Demokrata Párt vezetősége azonnal hozzájárulását adta, hogy pótköltségvetést fogadjanak el erre a pénzügyi évre. Az ellenzék teljes támogatását ígérte.

Tokió Narita és Haneda repülőterén tízezrek rekedtek a járatok kimaradása miatt. Országszerte 711 járatot töröltek a repülőtereket ért károk miatt. Szendai repülőterét elárasztotta a tenger.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!