Külföld

2011.05.08. 07:41

Keresztények és muzulmánok csaptak össze Kairóban

Keresztények és muzulmánok csaptak össze szombat éjjel Kairóban, s ennek következtében legalább hat ember vesztette életét, közel százan pedig megsebesültek - közölte a rendőrség és az egészségügyi minisztérium.

MTI

Az egyiptomi főváros északnyugati részén fekvő, Imbaba nevű negyedben mintegy ötszáz szalafista muzulmán gyűlt össze egy templomnál, mert úgy hallották, hogy ott fogva tartanak egy fiatal nőt, mert a keresztény hitről áttért az iszlámra. Ki akarták szabadítani a nőt, aki állítólag azért változtatta meg vallását, mert egy muzulmán férfihoz készült feleségül menni.
   
A muzulmán fundamentalisták előbb csak heves vitát folytattak a templom őreivel és a környék lakosaival, majd előkerültek a fegyverek és a Molotov-koktélok is. A hatóságok nagy létszámban irányítottak rendőröket és katonákat a helyszínre, s a katonáknak a levegőbe kellett lőniük és könnygázt is bevetettek, hogy szét tudják választani a két tábort.
   
Az áldozatok vallási hovatartozásáról nem közöltek semmit, csak annyit tudni, hogy a sebesültek közül három állapota nagyon súlyos. Nem sokkal később a közelben még egy keresztény templomot megtámadtak. Az épületet felgyújtották, de innen nem érkezett jelentés áldozatokról. A nyolcvanmilliós Egyiptom lakosságának becslések szerint 6-10 százaléka keresztény. Hónapok óta feszültség uralkodik a muzulmánok és a kopt keresztények között, mert rendszeresen felröppenek olyan értesülések, hogy a keresztény hitüket a muzulmánért elhagyókat templomokban vagy monostorokban tartják fogságban.
   
Egyiptomban tabunak számítanak a vegyes házasságok, s gyakran vezet a hívek között heves erőszakhoz, ha egy muzulmán és egy keresztény mégis házasságot köt. Ha egy keresztény nő egy muzulmán férfihoz megy férjhez, kitagadják az egyházból. A muzulmán nőknek pedig törvény tiltja, hogy keresztény férfival házasodjanak össze. Mivel a válást nem engedi a kopt egyház, vannak olyan nők, akik inkább az áttérést választják, hogy fel tudják bontani házasságukat. 
   
Ali Gomaa, Egyiptom főmuftija nyugalomra, valamint a keresztények és a muzulmánok közötti egység fenntartására szólított fel. Azt kérte, hogy a vallási viták rendezésében kerülje el mindenki az erőszakot, a hatóságokat pedig arra hívta fel, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket az összecsapások elkerülésére.

Ezek is érdekelhetik