Külföld

2011.07.12. 17:11

Függetlenné válhat Palesztina

Az ENSZ Közgyűlése szeptemberben bizonyosan megszavazza a palesztin állam függetlenségét, illetve felvételét a világszervezetbe - állította egybehangzóan Joszi Beilin volt izraeli igazságügyi miniszter és Rijad H. Manszur New York-i állandó ENSZ-megfigyelő kedden Budapesten az MTI-nek nyilatkozva.

MTI

A két szakértő A béke kilátásai: a jelen kihívásainak megértése és az akadályok leküzdése című, a világszervezet által szervezett kétnapos médiaszemináriumra érkezett a magyar fővárosba.

Beilin meggyőződése szerint a nemzetközi közösség tagjainak többsége támogatni fogja a palesztin függetlenséget a szeptemberi szavazáson. Manszur azt mondta, az EU-államok is bizonyosan a palesztin függetlenség mellé fognak állni, és a közgyűlési határozat egyik hatása az lehet, hogy Izrael "végre felébred", és érdemi tárgyalásokat kezd a palesztinokkal.

Joszi Beilin - aki húsz éve a kneszet, az izraeli törvényhozás tagja, 1999 és 2001 között vezette az izraeli kormányban az igazságügyi tárcát, s több más kormányzati posztot is betöltött, a külügyminiszter és a pénzügyminiszter helyettese, valamint vallásügyi miniszter is volt - katasztrófának nevezte, hogy eredménytelenül végződtek Washingtonban a közel-keleti kvartett egyeztetései.

"Az ENSZ nem lehet büszke a kvartett tevékenységére (...) most már megkérdőjeleződik, hogy a kvartett képes-e bármit javasolni a feleknek a tartós megoldás érdekében, megint semmit sem értek el" - mondta.

Beilin szerint a nemzetközi közösség lényegében már csak azt tudja mondani az izraelieknek és a palesztinoknak is, hogy "vérezzenek ki". Megjegyezte ugyanakkor, hogy a közgyűlés döntésével, a palesztin függetlenség támogatásával még nem jön létre Palesztina.

Szomorúnak mondta, hogy a békefolyamatban a nemzetközi közösség és a két fél gyengesége miatt nem születnek kézzelfogható eredmények. Azt mondta, az izraeli és a palesztin álláspont közötti szakadékot elvben át lehetne hidalni, de erre most nincs esély, mivel a felekben nincs meg erre sem a szándék, sem a képesség. Beilin szerint tartós megoldáshoz csak az 1967-es határokat alapul vevő tárgyalások vezethetnek.

A volt izraeli igazságügyi miniszter az MTI felvetésére ésszerűnek nevezte, hogy a NATO békefenntartó csapatokat telepítsen Ciszjordániába. Azzal a friss felméréssel kapcsolatban, amelynek eredménye szerint az izraeliek túlnyomó többsége támogatná Izrael EU-tagságát, kijelentette: Izrael sok tekintetben európai állam, helye lenne az Európai Unióban.

Rijad Manszur, az ENSZ melletti állandó palesztin megfigyelői küldöttség vezetője azt mondta az MTI-nek: a legutóbbi washingtoni egyeztetések kudarcának rá kell döbbentenie a kvartettet és a nemzetközi közösséget, Izrael nem folytathatja rugalmatlan magatartását, nem gátolhatja minden módon a békét és annak elérését célzó tárgyalásokat.

"A kvartettnek és a nemzetközi közösségnek kötelessége kijelenteni: ami elég, az elég" - mondta a palesztin képviselő, hozzátéve, rá kell bírni Izraelt, hogy teljesítse azt, amit a nemzetközi közösség kíván. Megítélése szerint nemcsak a kvartett, hanem az Egyesült Államok is kudarcot vallott abban, hogy kompromisszumra késztessék a telepek építésével a nemzetközi jogot sértő Izraelt.

Manszur világossá tette, az Egyesült Államoknak nincs vétójoga a közgyűlésben, nem akadályozhatja meg, hogy a világszervezet elismerje a palesztin állam függetlenségét. "Egy fejezet véget ér és egy új kezdődik" - mondta. Mint magyarázta, ha a nemzetközi közösség egyértelművé teszi, hogy nem tűri a jogsértő magatartást, akkor Izrael változtatni fog álláspontján.

Azzal kapcsolatban, hogy az európai uniós tagállamok támogatni fogják-e a palesztin függetlenséget, úgy fogalmazott: "biztosan megtaláljuk azt a megfogalmazást, amelyet az EU-nak nehéz lesz nem támogatni". Hozzátette, a palesztinok a világszervezetben hagyományosan együttműködnek az EU-val, amely évente több mint egy tucat, a palesztinok jogait érintő állásfoglalást szavaz meg.

"A palesztin függetlenségről nem tárgyalunk" - jelentette ki előadásában Manszur, megjegyezve, Izrael és a palesztinok vagy együtt hajtják végre a kétállami megoldást, vagy Izrael lesz a felelős azokért a beláthatatlan következményekért, amelyekhez ennek elmaradása vezet.

Az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ alkotta kvartett képviseletében Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár folytatott eszmecserét hétfőn a közel-keleti békefolyamat előmozdításáról, a konzultációk azonban nem hoztak előrelépést.

Egy név nélkül nyilatkozó magas rangú amerikai diplomata a megbeszélések után arról számolt be a sajtónak, hogy a négyes tagjai - noha "remek és tartalmas" eszmecserét folytattak - csak a rendezéssel kapcsolatos eltérő palesztin és izraeli nézetek meglétét rögzítették. Újólag megerősítették azt az álláspontjukat, hogy "a feleknek mindenfajta előfeltétel nélkül kell megtalálniuk a tárgyalások felújításához vezető utat, nekik kell meghozniuk a nehéz döntéseket".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!