Külföld

2011.07.13. 12:56

Japán megszabadulna az atomenergiától

Csökkentené országa függőségét a nukleáris energiától Kan Naoto japán kormányfő, aki szerdán olyan társadalom kiépítését jelölte meg célként, amely végül teljesen megszabadulhat az atomenergia használatától.

MTI

Kan Naoto tokiói sajtóértekezletén hangsúlyozta: a fukusimai atomerőműben a márciusi pusztító erejű földrengés és tengeri szökőár okozta baleset súlyosságából ítélve a jövőben nem tartható fenn a szigetország eddigi atomenergia-politikája. "Ki kell találnunk egy olyan társadalmat, amely meglehet nélküle" - tette hozzá a nukleáris energiából előállított elektromos áramra utalva.

Kan Naoto kiemelte azt is, hogy alapjaiban kell felülvizsgálni a japán energetikapolitikát, amely a fukusimai erőműbaleset előtt még azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra emeljék 50 százalékra az atomenergia részarányát az összes energiaforráson belül a tavalyi közel 30 százalékról. (A természeti csapás miatti erőműleállítások hatására az említett arány idén júniusra egyébként 18 százalékra csökkent.)

A politikus korainak tartotta, hogy céldátumot jelöljenek ki a nukleáris energiától történő végső megszabadulásra.
Japán jelenleg 54 atomreaktorral rendelkezik, de közülük 35-öt leállítottak földrengések vagy karbantartás miatt. A japán kormányfő már stresszteszteket rendelt el a reaktorok ellenálló képességének vizsgálatára, s ezek eredményétől függ, hogy a létesítményeket újraindítják-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!