Külföld

2011.09.28. 15:39

Újságírók illegális megfigyelésével gyanúsítják Sarkozy barátját

Beidézte szerdán az ügyészség Philippe Courroye-t, a Párizs közeli Nanterre főügyészét, akit azzal gyanúsítanak, hogy megfigyeltette azokat az újságírókat, akik a francia elnököt, Nicolas Sarkozyt is érintő állítólagos adócsalási és illegális pártfinanszírozási botrányról, a Bettencourt-ügyről írtak a Le Monde című napilapban.

MTI

A mértékadó liberális újság egy évvel ezelőtt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen az újságírók forrásvédelmére vonatkozó törvény megszegése miatt. Az előzetes eljárás során a rendőrség elismerte, hogy Courroye utasítására megszerezték az érintett újságírók mobiltelefonjainak híváslistáit annak érdekében, hogy kiderüljön: ki szivárogtatta ki a Bettencourt-ügyben elrendelt kihallgatások jegyzőkönyveit a lapnak.

A L'Oréal kozmetikai birodalom 88 éves örököse, Liliane Bettencourt és lánya között évek óta jogi vita folyik Európa egyik legnagyobb vagyonáért. A családi viszályban perdöntő, de illegális módon készült hangfelvételekből másfél évvel ezelőtt a francia sajtóban publikált részletek azonban adócsalásra utaló információkat is tartalmaztak, amelyek ügyében akkor nyomozást rendelt el a Nanterre-i ügyészség. A családi viszály időközben Nicolas Sarkozy kormányának megrendüléséhez vezető államüggyé dagadt, ugyanis a 2007 és 2010 között az akkori pénzügyminiszternek és egyben a kormánypárt pénztárnokának, Eric Woerthnek a felesége kezelte a milliárdos vagyonának egy részét. Woerth utóbb távozni kényszerült a francia politikai életből.

A megfigyelési botrány akkor robbant ki, amikor 2010 szeptemberében házkutatást tartottak Liliane Bettencourt lakásában, s arról a Le Monde részletesen beszámolt, majd a milliárdos ügyvédje a nyomozás titkosságának megsértése miatt feljelentést tett. Courroye emiatt indított eljárást a titkosszolgálatok bevonásával, amit az országos rendőrkapitány közvetve, majd utóbb a belügyminiszter elismert.

A nemzetgyűlésben és a sajtóban ekkor hatalmas vita bontakozott ki arról, hogy egy miniszter védelmének érdekében elrendelhető-e titkosszolgálati eszközökkel történő megfigyelés.
 A kinevezése óta a médiában rendszeresen kritizált Nanterre-i főügyész - akit Sarkozy barátjaként tartanak számon - közleményében felháborodásának adott hangot, amiért a várható vádemelés miatt beidézte az ügyészség, és rágalomnak minősítette az állításokat. A titkosszolgálatok vezetőjét és az országos rendőrkapitányt tanúként fogják az ügyben október végén meghallgatni.

Valérie Pécresse kormányszóvivő nem kívánta kommentálni az ügyész beidézését, arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő ügyről van szó. "De azt jól láthatják, hogy az igazságszolgáltatás teljes függetlenségben végzi a munkáját hazánkban" - mondta szerdai sajtótájékoztatóján. A kormányszóvivő egyben "méltatlan politikai taktikázásnak" minősítette azokat a korábbi "célozgatásokat", amelyek szerint a köztársasági elnök beavatkozna az igazságügy munkájába vagy nyomást gyakorolna az ügyészségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!