Külföld

2011.11.13. 06:57

Az ETA bebörtönzött tagjai beteg társaik szabadlábra helyezését kérik

Beteg rabtársaik szabadon engedését kérték az ETA baszk terrorszervezet bebörtönzött tagjai, s hétvégi közlésük szerint - amelyet a Gara függetlenségpárti baszk lap tett közzé - a közeli napokban sor is kerülhetne feltételes szabadlábra helyezésükre.

MTI

 Erre az úgynevezett Parot-doktrina ad lehetőséget Spanyolországban, amely a büntetés-végrehajtási kedvezmények alkalmazását a kiszabott összbüntetés egészére teszi kötelezővé. Így az életfogytiglanra ítélt, beteg ETA-tagok esetében jelent kedvező elbírálást.
Az ETA október 20-án jelentette be, hogy lemond a fegyveres erőszakról, s felszólította Spanyolországot és Franciaországot, hogy kezdjenek tárgyalásokat Baszkföld függetlenségéről. Az ETA - amelyet az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorista szervezetként tart számon - 43 éve folytatott fegyveres harcot Baszkföld függetlenségének a kivívásáért. A merényletekben 829 embert ölt meg.
A szervezet tavaly szeptemberben tűzszünetet, majd idén januárban végleges fegyverszünetet hirdetett, és kijelentette: hajlandó lehetővé tenni, hogy azt nemzetközi megfigyelők ellenőrizzék. A spanyol kormány azonban elutasította az ajánlatot, mondván, hogy nem szerepel benne a szervezet teljes lefegyverzése. Mindettől függetlenül az ETA az utóbbi években meggyengült, mert számos tagját elfogták, és több fegyverraktárát felszámolták Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!