Külföld

2011.11.12. 11:22

Olaszország Berlusconi után, Monti előtt

A tervek szerint Silvio Berlusconi miniszterelnök szombat este benyújtja lemondását az államfőnek. A szakszervezetek hétfőre új kormányt sürgetnek.

MTI

A római szenátus után a parlament alsóháza is szavaz a gazdasági megszorításokat tartalmazó költségvetési csomagról, s ez után nyújtja be lemondását a többség támogatását elvesztő miniszterelnök, Silvio Berlusconi. Giorgio Napolitano államfő vasárnap kezdi meg a pártokkal a konzultációt.     A hétfői tőzsdenyitásra Olaszországnak új válságkezelő kormányt kell felmutatnia, tekintélyes vezetővel, a legszélesebb parlamenti konszenzussal - hangsúlyozta a szakszervezetek nyílt levele. Egyedül a legtöbb tagot számláló CGIL főtitkára, Susanna Camusso jegyezte meg, hogy "egy normális országban ilyen körülmények között választást kellene tartani".     A közgazdász Mario Monti vezette szakértői kormányt támogatja a legnagyobb ellenzéki erő, a Demokrata Párt (PD) és a kereszténydemokrata  Harmadik Pólus. Monti irányában nyitott az eddig előre hozott választásokat követelő Antonio Di Pietro, az Értékek Olaszországa (IdV) elnöke.
Montira nemet mond az ellenzékbe készülő Északi Liga: "hétfőn új kormány lesz a Liga nélkül" - mondta Roberto Maroni belügyminiszter. A kormánypárt, a Szabadság Népe (PdL) a képviselőházi szavazás után dönt. A PdL alternatívát javasol: Monti helyett Angelino Alfano PdL-főtitkárt, vagy Lamberto Dini, volt kormányfőt.  
Berlusconi és pártja nem akar üres kézzel félreállni - fogalmazott Giorgio Straquadanio, PdL-képviselő. "Berlusconi Itália történelmének jelentős része. Nem lehet zárójelbe tenni és elfelejteni" - mondta.       Satuba szorított Berlusconiról írt a Corriere della Sera szombaton. A napilap hozzátette, hogy a kormányválság igazi vesztese a pénzügyminiszter, Giuliano Tremonti, aki a legelső Berlusconi-kormány óta négyszer töltötte be ezt tisztséget és mindannyiszor idő elôtt távoznia kellett.
Berlusconi hatalom nélkül: leszámolás a PdL-ben - írta La Repubblica, miután Franco Frattini külügyminiszter fasisztának minősítette párttársát, a védelmi miniszter Ignazio La Russát. Az ellenzéki lap "Berlusconi árváinak" nevezte a kormányfői támogatás nélkül maradt fiatal, csinos képviselőnőket.     Az újságok "nem helyénvalónak" tartották Nicolas Sarkozy francia elnök bejelentését, miszerint Monti kinevezésére Rómába jön Angela Merkel német kancellárral.       Monti szombaton Mario Draghival, az Európai Központi Bank új elnökével találkozott. Sajtóértesülések szerint nem kizárt, hogy Monti egyszerre lesz kormányfő és pénzügyminiszter, és tervei között szerepel a vagyonadó bevezetése.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!