Külföld

2011.12.21. 09:37

Kim Dzsong Ilt bebalzsamozva közszemlére teszik

A szombaton elhunyt Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőt is valószínűleg bebalzsamozva üvegkoporsóban közszemlére teszik, mint néhai apját, az 1994-ben meghalt Kim Ir Szent.

MTI

A "kedves vezetőt" apja nyughelyén, a phenjani Kumszuszan-mauzóleumban ravatalozták fel, és elképzelhető, hogy már elő is készítették a konzerválásra.
"Akár 10 napig is az üvegkoporsóban tarthatják azon a hőmérsékleten, amelyet ott biztosítanak" - közölte szerdán a Reutersnak nyilatkozva Cso Dzse Szung dél-koreai preparátor.
"Tulajdonképpen a Kim-család bálványozásáról van szó. A rezsim érinthetetlenségének jeleként tartósítják testük állapotát" - mondta Hong Szun Kjung, Észak-Korea egykori bangkoki nagykövete, aki azóta elszökött hazájából, Dél-Koreában él, és vezetője egy jogvédő csoportnak, amely Észak demokratizálásáért tevékenykedik.
   
Kim Dzsong Ilt - rendszeralapító apjához hasonlóan - félistenként tisztelik az észak-koreai médiában, amely életében gyakran tulajdonított neki csodás tetteket. 
Dél-koreai médiajelentések szerint az "örökös elnököt", Kim Ir Szent egy orosz szakértői csoport balzsamozta be annak idején egymillió dolláros költségen, és azóta minden évben 800 ezer dollárt kellett költeni az állagmegóvásra. A két ország között azóta megromlott a viszony, így valószínűleg fia holttestét már egy észak-koreai szakembercsoport fogja konzerválni.

Ötmillióan vettek búcsút Kim Dzsong Iltől

Az észak-koreai főváros ötmillió lakosa tisztelgett 24 óra alatt az elhunyt Kim Dzsong Il emléke előtt - jelentette szerdán a hivatalos KCNA hírügynökség.

A gyászoló phenjainak a halott vezető szobrai és képmásai előtt elvonulva emlékeztek a kommunista országot 17 éven át irányító "kedves vezetőre". Észak-Koreának mintegy 24 millió lakosa van, vagyis kedd délig minden ötödik állampolgár részt vett a fővárosi tisztelgésben.

Az észak-koreai kormány szigorította a biztonsági intézkedéseket a városokban, riadókészültségbe helyezte a hadsereg bizonyos egységeit, és hűségnyilatkozatokat kapott a fegyveres erők vezető beosztású tábornokaitól - közölték dél-koreai hírszerzési források szerdán.

A dél-koreai hatóságok engedélyezték, hogy magánjellegű csoportok együttérzésüket nyilvánítsák Kim Dzsong Il halála alkalmából. A két országrészt közötti mindennemű kapcsolattartást engedélyezni hivatott újraegyesítési minisztérium "általában" engedélyt ad részvétet kifejező üzenetek küldésére - közölte szerdán a hatóság szóvivője. Az engedélyt csak "különleges ok" fennforgása esetén lehet megtagadni - tette hozzá.
A szöuli kormány újraegyesítési minisztere, Ju Vu Ik kedden televíziós beszédben fejezte ki együttérzését az északiaknak Kim Dzsong Il halála alkalmából. A december 28-ra kitűzött temetésre azonban nem utazik hivatalos dél-koreai kormányküldöttség Észak-Koreába.




 

 

OLDALTÖRÉS: Ezrek vonultak el az elhunyt Kim Dzsong Il nyitott koporsója előtt

 

 

 

 

 

Ezrek vonultak el az elhunyt Kim Dzsong Il nyitott koporsója előtt

Phenjanban ezrek vonultak el kedden az elhunyt Kim Dzsong Il nyitott koporsója előtt, hogy búcsút vegyenek az Észak-Koreát 1994 óta irányító vezetőtől.  Az állami televízió beszámolójában látható volt a politikus felravatalozott holtteste.
Magas rangú politikai vezetők, élükön a kijelölt utóddal, Kim Dzsong Unnal, sorra fejet hajtottak a vörös drapériával borított koporsó előtt.


A kommunista országban félárbocra eresztették a zászlókat a középületeken, laktanyákon, gyárakon, hivatali épületeken. Kim temetése december 28-án lesz.

Az amerikai elnök támogatásáról biztosította Japán nemzetvédelmi lépéseit annak nyomán, hogy hétfőn ismertté vált az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il halála.

Barack Obama negyedórás telefonbeszélgetést folytatott Noda Josihiko miniszterelnökkel, hangsúlyozva: az Egyesült Államok "eltökélt szoros szövetségesei, köztük Japán megvédelmezésére". Az elnök kiemelte annak fontosságát, hogy megőrizzék a Koreai-félsziget és az egész térség stabilitását.
   
A kínai államfő kedden részvétlátogatást tett Észak-Korea pekingi nagykövetségén. Hu Csin-tao (Hu Jintao) személyesen fejezte ki együttérzését Ki Dzsong Il halála kapcsán.
   
Kína a legfontosabb szövetségese Észak-Koreának, amely az utóbbi években egyre inkább függő viszonyba került nagy szomszédjától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!