Külföld

2012.03.02. 12:03

''Élménybeszámoló'' a Costa Allegra utasaitól

A balesetet szenvedett Costa Allegra olasz óceánjáró pénteken Párizsba érkezett utasai beszámoltak három napig tartó viszontagságaikról: többnyire a higiénia hiányáról és az utasok között kialakult feszültségről panaszkodtak.

MTI

A gépháztűz miatt mozgásképtelenné vált Costa Allegrát egy halászhajó csütörtökre vontatta be a Seychelle-szigetek fővárosának, Victoriának a kikötőjébe. A több mint hatszáz utas hetven százaléka a vakáció folytatását választotta a Seychelle-szigeteken a hajótulajdonos Costa Crociere cég költségére. A többiek közül 43-an fáradtan, de megkönnyebbülten pénteken megérkeztek Párizsba, egy részük onnét továbbutazik hazájába. A csoportot a Costa Crociere képviselői fogadták a Roissy repülőtéren.
   
"Az emberek már egy székért is összevesztek, mindenki csak magával törődött. Klikkek alakultak ki az emberek között, akik méltatlanul viselkedtek" - mondta a hajón tapasztalt élményeiről szemmel láthatóan zaklatottan az egyik utas.
   
Az áramhiány miatt nem működött a légkondicionáló berendezés és a vizes helyiségek sem a hajón.
   
Többen "nehéznek" jellemezték ugyan a körülményeket, de elégedetten nyilatkoztak a Costa Crociere gesztusairól, arról, hogy visszafizeti az út árát és kártérítést ad, valamint hogy képviselői már Victoriában fogadták őket. Voltak, akik azt mondták, hogy a hajó személyzete a helyzet magaslatán volt, minden tőle telhetőt megtett az utasokért.
   
Niccolo Alba, a Costa Allegra kapitánya victoriai sajtóértekezletén elmondta, hogy a hétfői gépháztűz okát még mindig nem tudják. A lángokat egy óra alatt megfékezték, rá két órára pedig már biztos volt, hogy nem alakulhat ki újra a tűz. Az utasok az első pillanattól kezdve fel voltak készülve arra, hogy kimenekítsék őket. Mindenkin rajta volt a mentőmellény, és a mentőcsónakok közelében tartózkodtak - mondta a kapitány.
   
A tűz eloltásával azonban nem oldódott meg a helyzet, mert kiderült, hogy a hajó áramfejlesztő pótgenerátora sem működőképes, pedig ez a berendezés távol volt elhelyezve a tönkrement hajómotoroktól és főgenerátoroktól. A kapitány - mint mondta - erre sem tud magyarázatot. Vésztartaléknak voltak a hajón akkumulátorok, de ezek csak hat órányi működésre voltak elegendők, ezért ezután csak a világítást hagyták bekapcsolva a hajón - mondta Alba.
   
A legnagyobb problémát a higiénia hiánya okozta. Hétfőn és kedden még csak találtak valami megoldást, az utolsó napon azonban kritikus volt a helyzet, ennek ellenére "az utasok megőrizték nyugalmukat" - állította a kapitány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!