Külföld

2012.04.04. 15:21

Nyolcvanéves asszony sikeres kényszerleszállása

Sikeres kényszerleszállást hajtott végre az Egyesült Államokban kisrepülővel egy 80 éves asszony, miután a pilóta, nevezetesen a férje repülés közben meghalt.

MTI/AP

Az idős nő a tragédia ellenére is megőrizte nyugalmát. Bár nem teljesen idegen tőle a pilótáskodás, nagyon kevés gyakorlata van benne, és jogosítványa sincs. Harminc évvel ezelőtt tanulgatott kicsit fel- és leszállni férje unszolására, aki éppen azért szorgalmazta a dolgot, hogy ha vele történne valami baj repülés közben, neje ne legyen teljesen magatehetetlen.

A hajdani tapasztalat azonban kevéske volt, és az asszony rádión a fiához fordult segítségért, aki pilóta. Az ő utasításai és egy másik repülő útmutatása segedelmével sikerült végül letennie a gépet Wisconsin állam északkeleti részén egy reptéren. A feladatot ráadásul nagyon nehezítette, hogy a kétmotoros gépnek már csak az egyik hajtóműve működött, mert a másikból kifogyott az üzemanyag.

"Nem tudom, hogy hány képzett pilóta tudta volna ugyanezt megcsinálni" - mondta elismerőn az asszony fia.

A landolás mindazonáltal kissé "ütődöttre" sikerült, a gépnek az orra sérült meg, a néninek a gerince és eltörött egy bordája is, de sérülései nem súlyosak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!