Külföld

2015.06.25. 14:12

Svájc Boszniának adja ki a háborús bűnök elkövetésével gyanúsított Naser Oricot

Belgrád - Svájc Bosznia-Hercegovinának, és nem Szerbiának adja ki a háborús bűnök elkövetésével gyanúsított Naser Oricot, a srebrenicai muzulmán katonai rendőrség volt parancsnokát - értesült a szerb sajtó csütörtökön.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:

Oricot június 10-én az Interpol Szerbia által kezdeményezett nemzetközi körözése alapján fogták el.

A hágai Nemzetközi Törvényszéken Oricot első fokon - 2006 júniusában - két év börtönre ítélték, mert az 1992-1995-ös boszniai háború idején körzetében nem akadályozta meg foglyul ejtett szerbek megkínzását és meggyilkolását. A fellebbviteli eljárásban a törvényszék megállapította, hogy az 1992 szeptembere és 1993 márciusa közötti időszakban - még az 1995-ös srebrenicai vérengzés előtt - minden kétséget kizáróan súlyos bűncselekményeket követtek el szerb rabok terhére az egyik rendőrőrsön, de Oric felelőssége nem bizonyítható; ezért felmentette.

Szerbia a múlt hét végén kezdeményezte kiadatását, a boszniai hatóságok pedig hétfőn azt kérték Svájctól, hogy ne adja ki Szerbiának a férfit. Zürich csütörtökön úgy döntött, a boszniai férfi visszatérhet Szarajevóba, hogy ügyét ott vizsgálják ki.

Bosznia-Hercegovina szerint Szarajevó az illetékes az ügyben egy Szerbiával 2013-ban megkötött megállapodás értelmében, amely meghatározza, hogy a háborús bűnökkel vádolt személyek perét az állampolgárságuknak megfelelő országban kell lefolytatni.

Boszniai kiadatása azt is jelenti, hogy nem halasztják el a srebrenicai mészárlás 20. évfordulója alkalmából szervezendő július 11-i megemlékezéseket, a szervezők ugyanis ezt a lehetőséget is felvetették arra az esetre, ha Oricot június 30-ig nem adják át Boszniának.

A férfi elfogása két héttel ezelőtt zavart okozott a szerb-boszniai viszonyban, emiatt ugyanis el kellett halasztani Tomislav Nikolic szerb elnök első hivatalos szarajevói látogatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!