Külföld

2016.02.02. 13:29

Élet a párizsi terrortámadás után

A 2015. november 13-ai párizsi terrortámadás az egész világot megrázta. Az előre megtervezett akcióban géppisztollyal felfegyverkezett terroristák csaptak le ártatlan civilekre, valamint több robbanás is megrázta a város legforgalmasabb helyeit. A francia főváros már visszatért a megszokott életéhez, igaz, még mindig gombóc van a torkukban.

Piltman-Horváth Barbara

A legtöbb halálos áldozatot a Bataclan színház elleni támadás követelte, ahol a fegyveresek túszokat is ejtettek, majd a kivonuló rendőrökkel tűzharcba keveredtek. Ennek során nyolc támadót sikerült semlegesíteni.

A Párizsban élő 33 éves Seb North így emlékszik vissza a történtekre: – Egy bárban voltam abban az utcában, ahol az egyik robbanás történt. 19 ember halt meg körülöttem, hirtelen nem tudtam, mi történik, akkor fogtam csak fel, hogy ez egy komoly helyzet, amikor láttam a katonákat az utcán. El kellett bújnom, megpróbálva nem gondolni a halottakra. Ekkor ijedtem csak meg igazán. Borzalmas érzés, hogy te életben vagy, amíg annyian meghaltak – mondta a műemlékeken dolgozó építész.

Seb North francia építész, műemlékek restaurálásával foglalkozik 
Forrás: Facebook

– Nem érezzük fenyegetve magunkat, Franciaország erősebb ennél, és összekovácsolt minket ez az esemény. Az akció lényege az lett volna, hogy megossza a francia embereket, a különböző vallásúakat, de azon kívül, hogy a szélsőséges jobb oldal több szavazatot szerzett a választásokon, nem változott semmi – véli a francia fiatalember. Elmondása szerint mindenki folytatja tovább az életét, bár van egy gombóc a torkukban. – Franciaország mindig is egy rasszista ország volt, de Párizst mint fővárosát ez abszolút nem jellemzi. Ez az esemény szomorú, szörnyű és sokkoló volt, de a párizsiak és a franciák nem engedtek a káosznak – zárta Seb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!