Kultúra

2009.01.17. 03:29

A küzdés formálja a jellemet

<b>Napló</b> - <em>Vastagh György</em>, a Rátz Tanár Úr Életmű-díj egyik tavalyi díjazottja igazi régi vágású pedagógus, emberséges, de szigorú. Harmadik emeleti lakásában nyakkendőben fogad, dolgozószobájában könyvei, volt tanárai portréi között egy finom kávé mellett beszélgetünk. Ismerjük egymást, hiszen kollégák voltunk, bár amikor elköszönök, megállapítom, hogy mennyi mindent nem tudtam róla.

Gaál Julianna

A díj névadója, Rátz László (1863-1930) a Budapesti (Fasori) Evangélikus Gimnázium legendás hírű tanára volt. Nevéhez számos tehetség (pl. Wigner Jenő fizikus, Neumann János matematikus) műszaki és tudományos pályájának dulása fűződik.

Az alapítvány kuratóriuma 2001-től évente ítéli oda a Rátz Tanár Úr Díjat. A díjazottak azok a középiskolai és általános iskolai tanárok, akik az alapítók tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódó magyarországi matematika-, fizika-, kémia-, biológiaoktatás területén kimagasló szerepet töltenek be a tantárgyak népszerűsítésében és tehetséggondozásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!