Kultúra

2009.02.09. 03:29

Benne az egész életük - Jubilál a Thury György Gimnázium

<b>Várpalota</b> - Múlt héten kezdődött az alapításának ötvenedik évfordulóját ünneplő Thuri György Gimnázium jubileumi ünnepségsorozata. Igazgatójával ebből az alkalomból beszélgettünk az iskola múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Sárvári Zsuzsa

Jó híre marada Turi kapitánnak... - olvasható a modern homlokzatú intézmény aulájába belépve Zrínyi Miklós utókornak szánt üzenete. 

- A törökverő vitéz Thuri György szellemiségéből is fakadó kitartás, akaraterő és szorgalom, az emberség és egymás kölcsönös megbecsülése iskolánk alapvető értékei közé tartoznak, melyek áthatják a kollegiális és tanár-diák kapcsolatot - utalt beszélgetésünk elején a fenti idézetre Kovács Imréné igazgató, majd kifejtette, hogy a megyei fenntartású intézmény két megyeszékhely szorításában mindig meg tudott újulni és sikerült megtalálnia azokat a formákat, amelyekben megfelelt a szülői és a tanulói elvárásoknak és lépést tudott tartani a fejlődéssel. 

A gimnáziumi oktatás 1959-ben kezdődött a 12 évfolyamos kísérleti iskolában. Az új épületet 1963-ban adták át, ahol azóta is működik az intézmény.

Az iskola első igazgatója Bardócz Endre volt, ő irányította az akkor héttagú tantestületet. Példaadó emberi alakja, pedagógusi és iskolaszervezői tevékenysége máig élénken él egykori tanítványaiban és kollégáiban. Az egykori thuris diákok sokszor emlegetik a legendás gimnáziumot talán azért is, mert az intézménynek nagy szerepe volt Várpalota igazi várossá válásában. 

A gimnáziumban ruhaipari, műszaki rajzoló és gépészszakmát oktattak, több tanműhellyel volt kapcsolatuk, a tanulókat öt plusz egyes rendszerben képezték, öt napig tanultak, egy napot pedig fizikai munkával töltöttek a gimnazisták. Hosszú évtizedeken át a thurisok adták az ünnepi műsorokat és tanáraik mondták az ünnepi beszédet. 

Persze a gimnázium most is benne él a város vérkeringésében, de már több középfokú oktatási intézmény működik nemcsak Várpalotán, hanem a környéken is, ezért egyre nehezebb az elvárásoknak megfelelni.

A gyönyörű park közepén található háromszintes épületben jelenleg 400 diák tanul, akik szabadidejük egy részét is itt töltik. 

- Sok volt tanítványunk íratja be hozzánk gyermekét, amelyben lemérhető a szülői elégedettség és a pedagógusok lelkiismeretes munkája. A társadalmi értékrend azonban ma sokkal összetettebb, a gyerekek nehezebben igazodnak el ebben, ezért lényegesen több feladat vár a pedagógusokra, mint korábban - tette hozzá az igazgatónő. 

A gimnázium híres rajz tagozata 1967 óta működik, melyet 1990-től emelt óraszámban a rajz és vizuális kultúra váltott fel, kémia tagozatán 1969-től 13 éven át oktattak. A hat évfolyamos gimnáziumi képzést 1994-ben vezették be az intézményben, 2004-ben pedig az országban az elsők között indítottak nyelvi előkészítő tagozatot. 

Ugyanebben az évben kezdték meg minden tantárgyból a projekt-oktatást, ahol a diákok egy-egy választott téma eredményét kép, makett vagy tanulmány formájában állítják ki. Az európai uniós csatlakozás keretében az intézményvezető kezdeményezésére több országot érintve nemzetközi konferenciákon, cserediák-programokon vesznek részt. 

Az iskolavezetés sikeres pályázatok eredményeként új iskolabútorokat, interaktív táblákat, hordozható multimédiás eszközöket szerzett be, a jól felszerelt informatikaterem, szaktantermek mellett a sporteszközök, a könyvtár és a szakkörök bővítik a tanórán kívüli lehetőségeket. 

Fontos az intézmény életében a hagyományápolás és a város sajátosságaként a bányászattal kapcsolatos lokálpatriotizmus erősítése is. A Thuri-napokat minden év tavaszán rendezik, 25 éve alapították a Thuri-díjat, amelyet a ballagáson adnak át az évfolyam legjobb tanulójának.

- Az ötvenéves jubileum kapcsán több volt tanítvá-nyunk keresett meg bennünket főleg az első generációból, akik majd előadásokat tartanak az évforduló alkalmából. Büszke vagyok rájuk, hiszen van közöttük elismert közgazdász, politikus, mérnök, környezetvédő és egyetemi oktató is - mondja az igazgatónő, majd hozzáteszi: 

- Mi ez, ha nem a pedagógusaink sikere? Semmi ez az ötven év, ha a gimnáziumot egy négyszáz éves intézményhez hasonlítjuk, de akik az egyetem elvégzése után itt álltak fel a katedrára és innen vonultak nyugdíjba, azoknak ebben a gimnáziumban benne van az egész életük. Úgy érzem, a legenda ezzel folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!