Kultúra

2009.04.16. 02:28

Egy sok műfajú és sikeres költőnő, Tóth Krisztina a kávéházban

Herend - A Kávéházi est sorozatnak Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költőnő volt a vendége a közelmúltban az Apicius kávéházban.

Deák Dóra

A költőnővel dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész beszélgetett. Az est során megtudhattuk, hogy Tóth Krisztina képzőművészeti szakközépiskolában érettségizett szobrász szakon, majd bölcsészkaron szerzett diplomát. 

Két évet Párizsban töltött, melynek élményei megjelennek a prózáiban. Az első év nyelvtanulással, míg a második kortárs francia alkotók műveinek fordításával telt. Az elmúlt húsz év alatt több mint 15 jelentős kitüntetést kapott, legutóbb a Magyar Köztársaság Babérkoszorú-díját vehette át.

Tóth Krisztina elfoglaltságai sokszínűek, a versek, prózák, novellák mellett tankönyveket, színházi darabokat ír, fordít, ólomüveg ablakokat tervez, készít és restaurál. 

A költőnő elmondása szerint manuálisan mindig csinál valamit, miközben gondolatai máshol járnak. Szabadidejében szívesen olvassa kortárs költők, írók, mint Rakovszky Zsuzsa, Háy János vagy Spiró György műveit. 

Tóth Krisztina az est során több költeményét is felol- vasta, és elárulta, hogy Ma- gas labda címmel hamarosan megjelenik egy kötete, ami teljesen új verseket tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!