Kultúra

2009.04.03. 02:29

Misszió a tengerentúlról

Badacsony - A New Yorkban élő képzőművész és galériatulajdonos évek óta szponzorál magyarországi múzeumokat és galériákat. Gyűjteményében megtalálhatók Dalí, Lautrec, Picasso művei, melyekből nagy sikerű kiállításokat rendeznek. Májusban Miro-kollekcióját állítja ki az Egry József Emlékmúzeumban.

Sárvári Zsuzsa

Csikós-Nagy Zsuzsa 1978-ban ment ki az Egyesült Államokba, miután megismerte későbbi férjét, egy amerikai műkereskedőt. A művészetek mindig vonzották, a közgazdászdiploma megszerzése után filmezést és dramaturgiát tanult Nemeskürty Istvánnál. Sokan meglepődtek döntésén, hogy közgazdászként művész akart lenni, de ő nem törődött a konvenciókkal. 

Az Egyesült Államokban 1986-ig a filmszakmában dolgozott, szakmailag és anyagilag is sikeres volt, a férje azonban megbetegedett, akiért feladta filmes karrierjét.

Férje halála után átvette annak műkereskedését, átrendezte és 1990-ben megnyitotta első galériáját. Két éven belül 11 alkalmazottja lett, közben pedig beíratkozott New York egyik híres festőiskolájába, az Art League-be, s ettől kezdve folyamatosan állított ki nemcsak az Egyesült Államokban, hanem itthon is. Második galériája 2000-ben nyílt, főleg Picasso, Miro, Lautrec, Dalí alkotásaiból vásárolt gyűjteményeiből. 

Hagyatékokat vásárol fel, aukciókon vesz részt Londonban, Párizsban és New Yorkban, emellett saját alkotóművészetét is menedzseli. Több rangos kiállítása volt a Madion Avenue-n lévő galériában, s további projektfelkéréseken is dolgozik. 

Néhány éve felvállalt egy különleges kultúrmissziót, amelyben híres gyűjteményeit magyarországi múzeumok, galériák számára kölcsönzi térítésmentesen. Ezzel népszerűsíti az intézményt és az abban bemutatott magyar alkotókat is. 

Kecskemét, Hódmezővásárhely, Sopron, Győr, Badacsony példája igazolja, hogy ezek a kollekciók tömegé-vel vonzzák a látogatókat, s a belépődíjakból még fejlesztésekre is futja.

- Bár kisebb kultúrpolitikai vitának is beillő volt az a szituáció, amikor a megyei múzeum néhány szakembe- re ellenezte, hogy az Egry József Emlékmúzeumba Dalí és Lautrec bekerüljön, azonban meggyőződésem, hogy Egry munkásságának népszerűsítéséhez is nagyban hozzájárultak ezek a kiállítások, mint ahogy a májusban nyíló Miro-kiállítás is várhatóan sikert hoz az intézménynek - állítja.

A kultúra melletti elkötelezettség, a művészet szabadsága és a szellemi információcsere vezérli Csikós-Nagy Zsuzsát, melyet mecénásként, anyagi érdek nélkül valósít meg.

- Amerikában mérik, hogy mit tud az ember. Itthon csak a Csikós-Nagy Béla lánya lehettem volna, aki az 1968-as gazdasági mechanizmus reformer közgazdász-akadémikusa volt, de a vágyaim és a terveim itt semmiképpen nem valósulhattak volna meg. Elismert képzőművész és sikeres üzletasszony lettem, ezáltal szabad vagyok, és csak ez számít.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!