Kultúra

2009.07.27. 02:28

Egy világpolgár művész

Veszprém - Újabb időszakos kiállítás látható a Modern Képtár - Vass László-gyűjtemény galériájában. Sean Scully Érzelmek és struktúrák című tárlatát szombaton délelőtt nyitották meg.

Kellei György

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója bevezetője után Porga Gyula veszprémi alpolgármester mondott köszöntőt. 


Sean Scully festőművész feleségével és gyermekükkel a veszprémi tárlat megnyitóján
(Fotó: Kőrösparti Beatrix)

Kiemelte, hogy Sean Scully szerte a világon ismert, ezért nagy megtiszteltetés, hogy Veszprémben is bemutatja alkotásait. Művei elfogadottak és közkedveltek, egy világpolgár művész világraszóló munkáit láthatja a közönség. 

Scully a festményeiben él, elválaszthatatlan a képeitől, azokban teljesedik ki színes egyénisége, fogalmazott az alpolgármester.

Az érzelmek és struktúrák látszólag ellentmondásosak, ám Scully megmutatja művein, hogy az ember láthatatlan, belső érzelmei és a látható struktúrák jól megférnek egymással. 

A rendet tükrözik, amely fontos az életünkben. Konrad Kreuzer, az E. ON Hungária Zrt. igazgatóságának elnöke a művész jelentőségét hangsúlyozta, majd prof. dr. Helmut Friedel, a müncheni Lenbachhaus Városi Galéria igazgatója megnyitotta az október 25-ig látható tárlatot. 

Hangsúlyozta, hogy Scully az 1970-es évek óta folyamatosan alakítja művészetét, kezdetben keskeny, színes festett szalagokkal fejezte ki a térbeli mélységeket, majd a nyolcvanas években képein megjelentek a különböző színű, téglalap alakú idomok, és így átfedések jöttek létre. 

Ezek az átmenetek képlékenyek, s végtelen variációk jelennek meg a műveken, kibontakoztatva a formák gazdagságát. 

A filigrán vonalak pedig könnyedségről árulkodnak, a kialakult képi mezők rendje több a puszta mintánál. Az ember alkotta rendet fejezik ki, miközben a többrétegű festékek fokozatai kiváltják elragadtatásunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!