Kultúra

2009.07.15. 02:29

Mint szálak a gyapjúban

Veszprém - Irány a vár. Most nem az egyetemre indulok. Egészen más az úti cél. Nemeztábor? Ez lesz az! Új világ tárul fel előttem: a hagyományőrzés. Jó hangulatú lányok és asszonyok tevékenykednek, egy kis közösség kovácsolódik az ötnapos táborban. Céljuk az ősi kézműves technika elsajátítása, továbbadása.

Munkatársunktól

A Veszprém Megyei Közművelődési Intézet szervezésében nemezelő kézműves továbbképzést hirdettek az érdeklődőknek, akik idén a nőiesség jegyében sajátíthatják el a nemezelés technikáját. Az egyesület már évek óta működik, nemeztábort az utóbbi három évben szerveztek a népi kultúrát kedvelő felnőttek számára. 

Idén nyolc, tevékenykedni és tanulni vágyó hölgy érkezett a táborba, akik Jaskó Borótól sajátíthatják el a nemezelés rejtelmeit. A kis csapat résztvevői: Belső Lászlóné, Szentkirályi Petra, Molnár Rita, Kutasi Zsófia, Kovács Anita, Kothencz Edit, Gurobi Bernadett és Papp Boglárka. 

A kézművesiskola vezetőjétől, Andocs Arankától megtudom, hogy a tábor résztvevői idén a nőiességet helyezik előtérbe. 

- A hét során jól hordható, dekoratív ruhadarabokat, ékszereket és kiegészítőket készítenek a lányok. 

A tábor zárásaként kiállítást rendeznek egymás között a munkáikból. Mivel a továbbképzés önköltséges, ezért a jelentkezők létszáma alacsony, de ez megalapozza a barátságos légkör kialakulását. 

- Itt az emberek úgy kapcsolódnak egymáshoz, ahogy a szálak a gyapjúban. 

Egyre mélyebb és szorosabb barátságok jönnek létre. Minden a kapcsolatokról, a kötődésről és a rugalmasságról szól a táborban. 

Aki megtalálja az elképzeléseit a nemezben, az képes megvalósítani az álmait, önbizalma megnő - meséli mosolyogva Jaskó Boró, a lányok oktatója. Körbenézve vidám arcok vesznek körül. 

Mindenki elégedett, itt nem érheti kudarc az embereket. A hallgatók közösen veszik át a szót Borótól. Őket az élményeikről és a tapasztalatokról faggatom. 

Először kicsit csendesebbek, aztán megélénkül a társaság. Szentkirályi Petrától egy öv készítése közben megtudom, hogy nagyon jól érzi magát a táborban.

- Sokrétű a program, nap mint nap új anyagokat próbálhatunk ki. Emellett közösen beszélgetünk, alkotunk és segítünk egymásnak. 

A legjobb azonban az, hogy itt nincs lemaradás, mert Boró mindenkinek személyre szabottan segít. Elégedettséget érzek Belső Lászlóné hangjában is, aki kiemeli:

- Valószínűleg jövőre is összejövünk, mivel remek a társaság és mindig lehet újat tanulni ezen a területen, s a különleges felületek nemezelése igazi élmény. 

A tábor hangulata magával ragadó, egy kis időre engem is elsodor. Kothencz Edit segítségével én is belekóstolhatok a nemezelés folyamatába, a szappanozásba.

Újdonság ez a dolog számomra, mégis déjá vu érzésem támad. Gyerekként sokszor maszatoltam a szappant anélkül, hogy tudtam volna, hogy ennyi idős fejjel, egyszer egy ilyen különleges helyen találom meg az értelmét. Érdemes tehát az elveszett gyermeket felkeresni önmagunkban, s kipróbálni a nemezelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!