Kultúra

2009.07.06. 02:29

Vicces omnibusz

Veszprém - Omnibusz címmel Karinthy Frigyes kabaréjeleneteiből összeállított kamaradarab premierje volt látható a közelmúltban a Pannon Várszínházban.

Gaál Julianna

Az előadást a Dubniczay- ház udvarára tervezték, de az időjárás közbeszólt, omnibuszozni ezért a Séd nagytermében kellett, a nézőteret is a színpadon rendezték be. 

A játékszíni produkciók kifejezetten jól állnak a társulatnak, ezt a Picasso Veszprémben és a Bernarda Alba háza című előadásokon is bebizonyították, s ezúttal sem csalódott a nagyérdemű. 

Illetve a közönség azon tagjai, akik szeretik az abszurdot, én elfogult vagyok, mert nagy kedvencem ez a műfaj, a saját- ságos humort azonban nem mindenki érti és értékeli. 

Az abszurd lényege az, hogy lehetetlen és ezáltal komikus szituációkon keresztül mély társadalmi és emberi problémákat jelenítsen meg. 

Aki csak a komikumot fedezi fel, az is jól szórakozik, aki mögélát, az sokkal többet kap ennél: fejéhez kap, elgondolkozik, átértékel. Ahogy maga Karinthy fogalmazott: Ezek kabaréjelenetek. 

Néhányat összeszedtem, és itt adom olvasni; tudom én, kétszáz év múlva, ha valaki visszanéz felénk, mit vesz észre belőlünk először: lángoló tekintetünket és kitárt karunkat, ahogy az emberiség sorsáról és az örök eszmélésről szavaltunk - vagy a cipőnk furcsa csokrát, a nyakkendőnk színét, azt a módot, ahogy a torkunkat köszörültük. 

A darabot Vándorfi László szerkesztette, a jelentek lazán függnek össze egymással, a folytonosságot elsősorban a helyszín és a szereplők adják. 

Az alaphelyzet az, hogy emberek utaznak az omnibuszon, vannak állandó utasok, és vannak, akik csak néha kapaszkodnak fel, egyébként futnak a busz után. 

Öltönyben, aktatáskával loholnak, mely egyben komikus látvány, de ezzel együtt tragikus is, minden igyekezetük ellenére nem érnek célba, lemaradnak. Az omnibusz maga a történelem a maga fő- és mellékszereplőivel, vezetőivel és áldozataival.

A színészek valóban lubickolnak a szerepekben, Zayzon Csaba igazi komikus, ebben a darabban ő alakít a legnagyobbat, Kovács Ágnes Magdolna megjelenése a női büszttel a kezében már önmagában humoros, Egyed Brigitta és Koscsisák András pedig úgy tűnik, egymásra talált a színpadon. 

A további szerepekben Kiss Dávid, Molnár Ervin, Szelle Dávid, Németh Ádám és Kiss Barabara láthatók. Dicséret illeti a jelmezekért és a díszletért Justin Júliát és Cziráki Miklóst.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!