Kultúra

2009.08.12. 02:28

Életigenlő festmények

Csopak - Holányi Julianna festőművész alkotásaiból nyílt tárlat pénteken délután a Csopak Galériában.

Kellei György

A kiállítást Tóth Betty, a Balatonfűzfői Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy a művésznő hihetetlenül termékeny alkotó, ugyanakkor nagy népszerűségnek is örvend, elsősorban azért, mert festményei nem igényelnek magyarázatot, harmóniát, békét sugároznak, életigenlést fejeznek ki. 

Holányi Julianna
klasszikus tájképek és impresszionista csendéletek alkotója. A művészet és a természet, ugyanakkor a természet és a művészet tökéletes összhangban van nála, fogalmazott Tóth Betty. Alázatosan hűséges a természethez, s ez a művészi alázat rendkívül értékes emberi tulajdonság. 

- Holányi Julianna művészete csupa érzelem - hallhattuk. - De az arányok, a technikák, a színek tudományában a legkevesebb érzelem is megbénulna a kéz ügyessége nélkül. S az ő keze fantasztikusan ügyes, hiszen csak úgy ontja magából a festményeket. Az eltelt évtizedek során olyan mesterségbeli rutinra tett szert, hogy maga a kompozíció létrehozása, a festéstechnika, a színkeverés a kisujjában van. Az adott téma harmonikus látása, a tökéletes összhang, ami sugárzik képeiből, az belülről jön, a lelkében él. 

A megnyitón közreműködött Mester Sándor gitárművész. A kiállítás megtekinthető augusztus 21-ig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!