Kultúra

2009.08.05. 02:29

Ének a szakadó esőben - A Boban Markovic Orkestar és Rúzsa Magdi közös esti fellépése

Veszprém - Az európai világzene egyik nagy csapata, a Boban Markovic Orkestar koncertezett a várban, a Veszprémi Nyári Fesztiválon. A programot elmosta az eső, a leglelkesebbek azonban a végsőkig kitartottak.

Balla Emőke

A húszéves múltra visszatekintő rézfúvószenekar, a Boban Markovic Orkestar arra vállalkozott, hogy meghódítja a világot.

A dél-szerbiai Vladicin Hanban él az a tizenhárom muzsikus, akit az elmúlt években nem lehet megkerülni Szerbiában, Magyarországon és Európában sem. 

Boban Markovic
rezesbandájának Magyarország a kedvenc országa, az első koncertsikerek ide kötik az együttest. 

A trombitásfesztiváljairól elhíresült Gucából több alkalommal hazavitte az első díjat, ám az, hogy a zenekar a szerb határon túl is befutott, elsősorban annak köszönhető, hogy Kusturica és Bregovic rábízta az Arizonai álmodozók és az Underground filmzenéjét.

Szerbia legnépszerűbb rezesbandája népszerűségét elsősorban a gucai fúvóstalálkozón szerzett díjaknak köszönheti, szinte minden elismerést besöpört már: az együttes a legjobb zenekar, Boban a legjobb trombitás, 1995-ben a trombita mestere címet is megkapta.

A Boban és Marko Markovic Zenekar a balkáni zene első számú sztárcsapata, a gypsy rézfúvós vonulat megkerülhetetlen alapegyüttese. 

A zenészek sokat turnéznak, odahaza lakodalmakon és a világ nagy fesztiváljain, koncerttermeiben egyaránt. Hétfőn este visszatértek Veszprémbe, ismét egy fergeteges, energikus, pörgős, vidám koncertet adtak. 

Az együttes népszerűségét semmi sem bizonyítja jobban, mint hogy a szervező városi művelődési központ és könyv-tár az ülőjegyek után állójegyeket árult, és miután azok is elfogytak, a csalódott rajongók szinte összeverekedtek a bejáratnál. 

Húsz perccel a kezdés után aztán elkezdett esni, előbb csak kis cseppekben, majd egyre jobban, később viharossá vált, zuhogott, ömlött, szakadt. És ahogy erősödött az eső, úgy lettek egyre lelkesebbek a nézők. 

Ütemesen végigtapsolták a Rúzsa Magdi által előadott szerb népdalokat - a Megasztárból ismert énekes legutóbb tavaly lépett fel a zenekarral -, a szerb cigányzene felpörgette a résztvevőket. 

Boban Markovic ezúttal nem tudott jelen lenni a koncerten, fia, Marko viszont remek hangulatot varászolt: zenélt, táncolt, ugrált a színpadon, bevonta a közönséget. 

A szervezőknek kis esőt jeleztek a meteorológusok, az előrejelzés ezúttal nem jött be. A kis eső helyett orkán vonult át Veszprém felett. 

Voltak, akik időközben elindultak lefelé a várból, a legelszántabbak azonban a végsőkig, az utolsó számig kitartottak.

A program sokak számára marad emlékezetes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!