Kultúra

2009.10.20. 16:34

Kalandos élet, kalandos regény

Veszprém - A különös életpályájú Böszörményi Zoltán író, költő Az éj puha teste című regényét mutatták be a napokban az Utas és holdvilág antikváriumban.

Kellei György

A szerzővel Brassai Zoltán irodalmár beszélgetett.
 
Böszörményi Zoltánnak az újrakezdés óta hét kötete jelent meg, korábban verseskötetek, 2005-ben A szerelem illata című szonettkoszorú, még ugyanabban az évben a Vanda örök című regénye, tavaly pedig Az éj puha teste című 655 oldalas regénye.

A könyvbemutatóra az idén kiadott A semmi bőre című verseskötetét is elhozta.
 
Az író 1951-ben Aradon született, középiskoláit itt és Kolozsváron végezte. Később, amikor kivándorolt Romániából, a torontói York egyetemen szerzett diplomát filozófiából.

Aradon és Budapesten él, de kiadott életrajza szerint Monacóban is van lakása, amelyben korábban Claudia Schiffer szupermodell lakott.

A fiatal Böszörményi Zoltán pályakezdését annak idején Lászlóffy Aladár, Kányádi Sándor, Bálint Tibor és Fodor Sándor segítette. Kivándorlása után Torontóban vállalatot alapított, sikeres üzletember lett.
 
A könyvbemutatón elmondta, hogy mintegy három évtizedes hallgatás után tért vissza az irodalomhoz. Költeményeit többnyire indulatai inspirálják, a vers pillér és kapaszkodó az életében. A szerelem is mindig ihlető erő a versírásban, hallhattuk.

Az éj puha teste című vaskos regényét 16 hónap alatt írta. Az eleje és a vége tisztán, világosan élt benne munka közben, tudta, hogy honnan hová tart. A regény főhőse Tamás - családnevek, helyszínek nem szerepelnek a műben -, aki egy krimit olvas a tengerentúlra tartó repülőgépen.

Eközben lepereg egész addigi élete, gyermek- és ifjúkora, majd az olvasó megismerkedhet az új hazájában kialakult életével, a beilleszkedéssel, az ottani politikai és üzleti élettel.

Az érdekfeszítő történetben népes szereplőgárda jelenik meg.

Böszörményi Zoltán a könyvbemutatón megjegyezte, hogy az életet nem lehet kizárni a regényből, ugyanakkor az író ötletszerűen bánhat a rendelkezésére álló élményekkel, tapasztalatokkal.  
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!