Kultúra

2009.11.18. 09:55

Energiát sugárzó képek - Tisza-Kalmár György festőművész kiállítása a Csikász Galériában

Veszprém - A lélek festőjeként is emlegetett Tisza-Kalmár György képei energiát adnak, minden műve valóságos élményből származik és ezeket absztrahálja.

Deák Dóra

Mindezt Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója mondta megnyitóbeszédében a Csikász Galériában a hétvégén, ahol Tisza-Kalmár György festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás Fény lelkek címmel.

- Az ötvenes éveiben járó Tapolca-Diszelen alkotó művész természetgyógyászattal és ezotériával is foglalkozik, ami műveiből is kiderül - mondta Hegyeshalmi László, aki Márai Sándor idézetei után beszélt többek között a lélekről, annak betegségeiről, az életfolyamatokhoz szükséges gyógyító és éltető fényről, az abból áradó energiáról, a napról, a fényterápiáról, valamint a vörös, narancssárga, sárga, zöld, kék és lila színekről, amelyeknek nem csak esztétikai, hanem gyógyító hatásuk is van az emberre.

Ép testben, ép lélek, de ez fordítva is igaz: akinek lelke ép, annak teste is ilyenné válik. A gyógyítás pedig nem más, mint az eredeti egészséges állapot visszaállítása valamilyen módszer segítségével. Az egész életet élők egészségesek, vallja a művész.

- Képeimen a lehetetlent, a lélek rezdüléseit igyekszem ábrázolni, amely mindenkinél más és minden pillanatban változik. Ezeket a pillanatokat az állandó jelent megörökíteni, a festészet tiszta hagyományos eszközeivel és ezzel gyógyítani  ez a küldetésem.

A huszonöt év munkáiból összeválogatott festmények és grafikák december 23-ig tekinthetők meg a Csikász Galériában.

Tisza-Kalmár György festőművész Budapesten született 1952-ben. 1979-től Londonban folytatta tanulmányait, 1985-ben Bécsbe költözött, Londonban, Bécsben, Münchenben, Budapesten és vidéken voltak kiállításai. Képei megtalálhatók angliai, németországi, ausztriai, olaszországi és magyarországi magángyűjteményekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!