Kultúra

2010.01.04. 03:29

A koppányi legenda - Bessenyei Ferencre, a színészóriásra emlékezik Benkő Péter

Veszprém - Bessenyei Ferenc öt éve halt meg, erre emlékezve tűzte műsorára a Magyar Televízió december 27-én A koppányi aga testamentuma című filmet, amelynek több jelenetét Nemesvámoson és Sümegen forgatták 1967-ben.

Varga Róbert

A főszereplő Benkő Péter akkor húszéves volt, ma hatvankettő, és soha nem felejti el ezt az alkotást, azt, hogy másodéves főiskolásként együtt dolgozhatott a magyar színjátszás legendás alakjaival. Számára

A koppányi aga testamentumában az ifjú Babocsai László megformálása amolyan mindörökké szerep lett az évtizedek során. Nemcsak azért, mert húszévesen bekerülhetett Zsurzs Éva rendező válogatott csapatába (Bessenyei Ferenc, Tolnay Klári, Szirtes Ádám, Suka Sándor, Bodrogi Gyula, Inke László, Mádi Szabó Gábor, Iglódi István, Pécsi Ildikó és édesapja, Benkő Gyula játszott a történelmi kalandfilmben), hanem amiatt is, hogy nemrég ő mondhatta fel hangoskönyvként Fekete István művét.

- Általános iskolás koromban öttusáztam, jó barátságban voltam akkor is a lovakkal, vívtam is. Ezt tudta Pintér Tamás, azaz Oroszlán, az akkori magyar filmek kaszkadőrkirálya, ő ajánlott Zsurzs Éva figyelmébe. Másodikos főiskolás voltam ekkor, elmentem egy próbafelvételre és megfeleltem. A forgatáson a korszak legnagyobb színészeivel dolgozhattam együtt, olyan gárda volt akkor a kamerák előtt, amelynek tagjai ikonokká váltak, és minden elfogultság nélkül mondhatom, bármilyen filmet sikerre tudtak volna vinni.

Szenzációs egyéniségekkel, csupa pozitív rezgésű emberrel készült ez az alkotás, talán ezért is állja ki a mai napig az idő próbáját és vetítik mindig - mondta Benkő Péter, aki jól emlékszik arra, hogy Nemesvámoson és a sümegi várban is rögzítettek több jelenetet. A filmes stáb Veszprémben lakott, innen indult reggel hatkor kezdeni a munkát. Amikor arról kérdeztem, milyen volt pályakezdőként Bessenyei Ferenccel (aki Csomai kapitányt formálta meg) együtt forgatni, Benkő Péter azt felelte, a színészóriás egyáltalán nem éreztette velük azt, hogy ő sztár. Mindenkinek segített, atyáskodott felette a maga heves, impulzív, intenzív módján.

- Bessenyei Ferencet nem érdekelte, ki hány éves a filmben, az volt fontos számára, hogy jó legyen mindaz, amit készítünk. Maximalistaként dolgozott, s vitte magával a csapatot.

Hatalmas erő volt benne a civil életben is, ami hatott a környezetére, s fiatalon ilyen energiával találkozni jó útravalót jelent egy színész számára. Ugyanez elmondható a filmet készítő a többi nagy színészről is, az ő társaságuk, kisugárzásuk, alázatuk, szakmai tudásuk, Zsurzs Éva zsenialitása és Fekete István szellemisége engem az egekbe repített - mesélte Benkő Péter, aki ezután számtalan magyar filmben játszhatott hőst vagy pozitív szerepet.

A népszerű színész elégedett a pályafutásával, örül annak, hogy a nézők a mai napig szeretik. Benkő Péter jelenleg a soproni és a Turay Ida Színház előadásaiban látható. Budapest mellett egy kis faluban él, nem magányosan, pár hónapja vette el kedvesét, aki vele együtt szintén szereti a lovakat. Így nem véletlen az sem, hogy a boldogító igent is lóháton mondták ki egymásnak egy domboldalon. Akár egy filmben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!