Kultúra

2010.01.26. 13:46

Bemutatták Diénes Attila szobrászművész kötetét

Veszprém - A Magyar Kultúra Napja alkalmából mutatták be Diénes Attila szobrászművész kötetét a Laczkó Dezső Múzeumban.

Deák Dóra

A megjelenteket  Talabér Márta, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte, aki elmondta, hogy Veszprém megye sok képzőművésszel büszkélkedhet, ezen belül szobrászművészekkel is, akik közül Diénes Attila az egyik legkiválóbb.

Érdekes személyiség, akinek mosolygnak a szemei, mégis tartózkodást, zárkózottságot sugall első látásra. Sokoldalú művész, aki a szobrászat mellett festéssel és bútortervezéssel is foglalkozik. Ez a sokoldalúság az eddigi életművét bemutató könyvből is kiderül, ahol kortárs művészek, szakemberek méltatják - fogalmazott Talabér Márta, majd az albumot, a kötet szerkesztője Gopcsa Katalin művészettörténész mutatta be. 

- Diénes Attila könyve egy mottóval kezdődik a szoborról, amely egész tevékenységét jellemzi. A szobrász a kötetben beszél arról, hogy tudja, vállalja és megéli a sorsát. Nem a szavak embere, mégis elmondja, milyen Erdélyinek lenni, ott élni. Tevékenységét, szemléletét áthatja az erdélyiség, a világralátása, művészete mind ezekből a gyökerekből indul ki - emelte ki a művészettörténész, hozzátéve a szobrász alkotótevékenysége három fő korszakra bontható, a metamorfózisra, azaz a tökélestes forma születésére, az erdélyi életérzésre, valamint az átlényegül formákra.

A könyvbemutatón Vásárhelyi János, Ferenczy Noémi-díjas formatervező művész is beszélt Diénes Attiláról és művészetéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!