Kultúra

2010.01.07. 06:46

Tiltakozó középiskolások - Nem kell a köpeny!

Veszprém - A diákság szerint nincs szükség egyenruhára és iskolaköpenyre, mert az elnyomja az egyéniséget, nem tesz magabiztossá és uniformizál. Így a tanároknak kell megküzdeniük azzal a feladattal, hogy a tanulók ne úgy üljenek be órára, zavarva a tanítást, mintha diszkóból vagy valamilyen divatbemutatóról érkeztek volna.

Varga Róbert

Az elmúlt években néhány településen vita alakult ki arról, bevezessék-e újból az iskolaköpenyt. Nemrég Hódmezővásárhelyen foglalkozott a közgyűlés azzal, hogy megfontolandó az iskolai formaruhák újbóli előtérbe helyezése. - Nem látok esélyt arra, hogy az iskolaköpeny újból meghonosodjon az oktatásban, mert túlhaladt rajta az idő.

Régen sem volt népszerű ez a ruhadarab, nem szerették a tanulók ezt a viseletet. Ma már a hozzánk járó gyerekek szülei sem ragaszkodnának ahhoz, hogy legyen köpeny.

Tanulóink zömének az öltözéke megfelelő, nálunk nem jellemző az, hogy egymással túlzott versenyre keljenek a diákok abban, ki milyen ruhát hord. Egy-egy kivétel mindig van, de őket figyelmeztetjük arra, hogy iskolába jöttek, nem diszkóba. Vagy szólunk azért, ha valakinek teljesen kilátszik a dereka, hasa, jusson eszébe majd negyvenévesen ízületi problémái közben, hogy milyen ruhákban járt fiatalként - mondta Szelényi Géza, a veszprémi Jendrassik-Venesz középiskola és szakiskola igazgatója, hozzáfűzve azt, hogy hiába volt a tanároknak ruhapénz, a pedagógusok sem szívesen viselték a tanári köpenyt.

Hámoriné Duna Katalin, a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola igazgatója úgy fogalmazott, ő sem híve az uniformizálásnak, mert elnyomja az egyéniséget, viszont azt igyekszenek megértetni a diáksággal, az iskola egy munkahely, ahol megfelelő öltözékben kell megjelenniük.

Az oktatási intézmény vezetője annak örül, hogy náluk a diákság körében is működik az, hogy a tanulók egymásra hatva a kisebb baráti közösségekben próbálják az intézmény szabályait betartatni. Az iskola vezetése minden új évfolyamnak elmondja, mik azok a viselkedési, öltözködési szabályok, melyeket elvárnak. Ehhez alkal- mazkodnak is a gyerekek, egyesek persze próbálkoznak a határok kitolásával, a túlzottan rövid szoknyával, a testékszerrel, az erős sminkkel, de ezt tudják kezelni a pedagógusok.

- Nálunk csak akkor lehetne újból bevezetni az iskolaköpenyt vagy a régi időket idéző egyenruhát, ha ezt a diáksággal megbeszélnénk és ők igent mondanának. Erre azonban a jelenlegi helyzetben nem látok esélyt - válaszolta érdeklődésünkre Kópházi Ferenc, a Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskola igazgatója, aki úgy véli: a közoktatásban olyan mértékben szabályozzák, milyen módon tudják megfelelően oktatni, nevelni, fegyelmezni a mai fiatalságot, hogy ebben a helyzetben lassan elenyésző kérdéssé válik az iskolaköpeny esetleges viselése.

Ők így is elérték azt, hogy az iskolai ünnepélyeken a lányok a hagyományos matrózblúzt viselik, a fiúk pedig öltönyt. Ezt a szülők is elfogadták. Ennél égetőbb kérdés náluk az, hogy egyre többen állnak bukásra testnevelésből, mert nem vesznek részt az órákon, nem hoznak magukkal tornaruhát. Az ezért járó egyesek szaporodnak az ellenőrzőkben.

- A média, a reklám azt sugallja, hogy legyél egyéniség, aki jól néz ki, határozott és sikeres. A mai fiatalok ezért sokkal többet foglalkoznak a külsejükkel, mint tíz-tizenöt éve.

Fontos, hogy milyen ruhát vesznek fel, mit mutatnak meg magukból, milyen a megjelenésük, milyen az illatuk. A külsejükkel is igyekeznek közvetíteni azt, hogy magabiztosak, kitűnnek a tömegből. Ezért elképzelhetetlennek tartom, hogy a diákság belemenne abba, hogy vezessék be újból az iskolaköpenyt vagy az egyenruhát. Bár, ha a szülőkkel együtt az iskola vezetése célul tűzné ki, hamarabb keresztül lehetne ezt vinni nálunk, mint esetleg más veszprémi iskolában - mondta Merhala Mercedes, a közgazdasági iskola diákönkormányzatának elnöke, aki arra a kérdésre, miért nem járnak egyesek tornaóráa, azt felelte, mert lusták és nem szeretnek sportolni. Ugyanakkor elismerte azt is, a tanulók sokkal jobban tisztában vannak a jogaikkal, mint a kötelességeikkel, és ezt a tendenciát a diákönkormányzatok sem tudják megfordítani, csak enyhíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!