Kultúra

2010.03.22. 13:50

Mit jelent a nő, nőiség?

Veszprém - Irodalmi estnek adott otthont a Gizella hotel a Zonta Club szervezésében.

Deák Dóra

Dr. Ács Anna irodalmi múzeológus beszélgetett az irodalmi kávéház vendégeivel, Búzás Huba, Németh István Péter és Tomor Ilona költőkkel.

 

A múzeológus a költőkről írt jellemzésekkel mutatta be az alkotókat, majd röviden ismertette pályafutásukat. A kávéház vendégei megtudhatták, hogy Búzás Huba a '70-es években abbahagyta az írást, mert úgy érezte, nem találta meg a lírai hangját, majd a '90-es években újra tollat ragadt.

Első verseskötete 2000-ben jelent meg, jelenleg ötödik verseskötete van készülőben. Németh István Péter tapolcai költőnek 49. kötete jelent meg az idén, amelyek között lírai hangvételű saját költemények és műfordítások is találhatók. Tomor Ilonának hat verseskötete van, az első 1999-ben jelent meg, az utolsó tavaly év végén.

Nőnap után és a költészet napja előtt a két férfi költő verssel válaszolt arra a kérdésre, számukra mit jelent a nő, a nőiség.

Búzás Huba egy férfi belső monológját olvasta fel, amely akkor hangzik el benne, amikor szerelemtől áthatva öleli meg a nőt, Németh István Péter költeményei alapján pedig az érzéki, majd ellenpólusként a szent nővel ismerkedhetett meg a közönség. Tomor Ilona a nőkkel szemben a férfiakat dicsőítette verseivel az esten.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!