Kultúra

2010.03.30. 10:05

Tanárok és írók is egyben

Veszprém - Pedagógus írók mutatkoztak be kötetlen beszélgetés formájában a városi művelődési központban a közelmúltban.

Deák Dóra

A Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata és a VMK sorozatot indított, amelyben helyi alkotó pedagógusokat szeretnének bemutatni.

A rendezvény első vendégei Kanyár Erika, Brassai Zoltán és Sebő József voltak, a beszélgetést Búzás Szilvia irodalomszervező vezette.

Az esten megtudhatta a közönség, hogy mindhárom tanár már gyermekként is érdeklődött az írás iránt. Brassai Zoltán 1984-ben került Veszprémbe, első könyve 1997-ben jelent meg. Részletet hallhatunk Gárdonyi-monográfiájából, amely mint fogalmazott szenvedéssel teli munka volt, mégis nagy örömmel készítette.

Sebő József sem veszprémi születésű, ő 1995-ben költözött a megyeszékhelyre. Munkái egy része pályázatok utján valósult meg, két drámát is írt, az egyik Brusznyai Árpádról, az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi mártírjáról szól, míg a másik Batthyány Lajos grófról. Színpadra álmodná még Csikász Imrét, Csermák Antalt és Auer Lipótot.

A történelmet idézi meg könyveiben Kanyár Erika is, aki Sváb golgota című dokumentumregényében egy német asszony kitelepítésének a történetét írja le a II. világháború idejében. A regény részben családi legendárium alapján születetett. A tanárnő beszélt továbbá édesapjával való viszonyáról és Profán Passió című regényének történetéről is.

A pedagógus írók műveiből Lohonyai Kata és Hajmási Zsuzsanna olvastak fel részleteket, zongorán pedig Pekárdy Tamás működött közre.

A sorozat várhatóan ősszel folytatódik, akkor pedagógus költők lesznek a vendégek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!