Kultúra

2010.03.30. 19:16

Vájárokkal kezdődött - Hatvan éves a Bercsényi Miklós Szakközépiskola

Ajka - Fennállásának hatvanadik évfordulóját ünnepli a napokban a Bercsényi Miklós Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium.

Tóth B. Zsuzsa

A hét végén rendezett ünnepség sorozat a 19 vájár tanulóval indult és ma 660 diákot számláló intézmény egykori és jelenlegi életét bemutató kiállítás nyitásával kezdődött. Fenyvesi Zoltán igazgató beszédében úgy fogalmazott, hogy a Bercsényi családtagjai mindannyian, akik ünnepelnek, hiszen az iskola összeköti valamennyiüket. Éppen ezért igyekeznek méltóképpen tisztelegni az ünnep előtt most és a diáknapokon is.

Ékes József országgyűlési képviselő a kiállítást megnyitva elmondta, hogy jó ötlet volt a tárlat, hiszen nem biztos, hogy múltunk minden mozzanatáról tudunk. Megköszönte a magángyűjteményét is rendelkezésre bocsátó Schnór Károly segítségét és hangsúlyozta, hogy az itt szerzett szakmai tudás a világ minden részébe eljutott.

Azt követően a képviselő a megnyitót harmonika szólójával színesítő Bábics Gáborral együtt leplezte le a régi képzéseket bemutató tablót, az igazgató pedig Tóth Ádámmal, a diákönkorményzat elnökével leplezte le a jelenlegi képzéseket bemutató összeállítást.

A vendégek, köztük számos öregdiák a korábbi és mai pedagógusok munkáiból nyílt tárlatot is láthattak, valamint régi filmeken kereshették az ismerős arcokat.

Az ünnepi műsorban dr. Horvát József alpolgármester hangsúlyozta, hogy az iskolaindítás meghatározó volt Ajkán, és a szakképzésben is, de a város ötven éves történetével szintén összefügg a szép eredményeket elérő intézmény, amely megpróbálta kiszolgálni a város cégeit. Az iskola büszke lehet a kiváló sport, kulturális és közösségi munkára. Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke ígérte, hogy a megye minden támogatást megad ahhoz, hogy visszaállíthassák a szakma, a szakképzés becsületét.

Az ünnepséget a Pedagógus Női Kar, a korábbi és mai diákokat is összefogó APTE táncegyüttes és a diákok műsora, tűzzsonglőr bemutató, valamint filmvetítés színesítette. A jubileumra évkönyvet is kiadott az iskola az elmúlt hatvan évről.

 

A szakemberképzés jelentős bázisa

Fenyvesi Zoltán, a Bercsényi  igazgatója a múltra emlékezve felidézte, amikor még az Ármin bánya melletti kis erőműben folyt az oktatás. Ma már széles a szakmai paletta, a faipari, gépészeti, vendéglátós, építészeti, környezetvédelmi és kereskedelmi képzések sora is megtalálható rajta. Az intézmény a térség szakemberképzésének jelentős bázisa, növeli tanulói létszámát, gazdálkodásával kivívta a fenntartó elismerését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!