Kultúra

2010.04.20. 13:02

Múlt századi hangulatos történetek

Veszprém - Jáger Ferenc Históriák-XX. századi történetek című könyvét mutatták be a városi művelődési központban.

Deák Dóra

Jáger Ferenccel Sz. Csordás Éva beszélgetett, aki a költő, író egyik versével nyitotta a beszélgetést.

A nyolcvankét éves Jáger Ferenc elmondta, pontosan nem tudja, mostani kötete körülbelül a kilencedik-tizedik, amelyből négy verseskötet. Az írás szeretetét édesanyjától örökölte, ő is írt.

Elemi iskolásként rendszeresen tíz filléres pongyvaregényekre költötte a zsebpénzét, ifjúként is szívesen irogatott. Feleségét huszonöt éve veszítette el, azóta egyedül él, fizikai munkát nem tud végezni, így amikor csak teheti, verseket, novellákat, regényeket vet papírra, könyveket, kiadványokat szerkeszt.

Most megjelent Históriák-XX. századi történetek című kötetét Horváthy György szerkesztette, amely huszonhárom novellát tartalmaz, ebből tizet ő írt, tizenháromhoz kollégái adták az ihletet, az ő általuk elmesélt történeteket írta le, gondolta tovább.

Jáger Ferenc írásain sosem változtat, javít, azt megteszik helyette a szerkesztők, mondta mosolyogva. Tervei között szerepel nyomdakész, közel ötszáz oldalas családregényének kiadása, valamint egy verseskötet megjelenése, amelyhez százhúsz verse már megvan, még legalább negyvenet-ötvenet szeretne írni.

Verseiből, novelláiból, amelyek faluról, szülőföldről, szeretteiről szólnak, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjai, Horváth Imre és Rábai Zsanett olvastak fel részleteket.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!