Kultúra

2010.05.19. 18:32

Ruttkay-, Latinovits-emlékkiállítás

Herend - Tündérkirálynő és Színészkirály címmel Ruttkay Éva- és Latinovits Zoltán-emlékkiállítás nyílt a Herendi Porcelánmúzeumban.

Balla Emőke

Egy legenda megidézése: szövegek, képek, kritikák, újságcikkek, levelek, kéziratok, ruhák, tárgyak, bútorok által életre kel Ruttkay Éva és Latinovits Zoltán.

Olyan, mintha itt lennének közöttünk, mondta Piros Ildikó színművész a kiállítás megnyitóján, aki felidézte Ruttkay Évával kapcsolatos élményeit.

Bár ő maga a Madách Színház vezető művésze volt, szíve a Vígszínházért dobogott, Ruttkayt áhítattal nézte, szerette volna ellesni titkait. Ízig-vérig nő volt, csábító, rafinált, esendő, boldog, gyönyörű párt alkottak Latinovits Zoltánnal.

Szigethy Gábor író, rendező elmondta: ez nem hagyományos színháztörténeti kiállítás, feleségével, Ruttkay Éva lányával, Gábor Júliával egy olyan atmoszférát, légkört szerettek volna teremteni, melyben a látogatók megérezhetik, milyen volt a két színész magánemberként, milyen szemmel nézték a világot.

A tárgyak, relikviák az ő othonukból valók; az impozáns, különleges kiállításon Ruttkay Éva egykori öltözőjét is berendezték, öltözőasztalával, jelemezeivel.

A tárlaton látható a Latinovits Zoltán által készített díszletelem a Kispolgárok című veszprémi előadáshoz, valamint a Napló 1991. szeptember 7-én megjelent Latinovits-melléklete. 

A kiállítást - amit június 14-ig érdemes megtekinteni - dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója így ajánlotta a vendégek figyelmébe: "A művészeket ünnepeljük, akik mosolyt csalnak az arcunkra, könnycseppet a szemünkbe. Ebben a két művészben az egész színjátszás benne van."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!