Kultúra

2010.06.04. 19:43

Gyerünk a moziba be!

Veszprém - Több mint negyven órányi, mozikban és televízióban ritkán látott magyar filmet láthat szombat estéig teljesen ingyenesen a nagyközönség a Mustrán, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) filmszemléjén a Séd moziban és az Expresszó klubmoziban.

Kiss Nikolett

Az ORTT 2004. januárjában hagyományteremtő szándékkal hívta életre a Mustrát, amely a testület által támogatott filmek legjobbjaiból ad ízelítőt.

Péntek délután Enyedi Ildikó: Az én XX. századom című magyar játékfilmjével vette kezdetét a szemle, amelyen Tolvaly Ferenc és Pálos György filmrendezők válogattak össze több mint hatvan alkotást. A zsűri a kiválasztott művekkel fejet hajt Cseh Tamás emléke előtt (szombaton délután 17 illetve 18 óra 30 perckor a 6:3, avagy Játszd újra Tutti, illetve a Cseh Tamás-film láthatók a Séd moziban), de méltatja Enyedi Ildikó, Almási Tamás, valamint Jankovics Marcell művészetét is.

A kiválasztott alkotások a játék, a dokumentum és az animációs film műfajának együttesét kívánja bemutatni, különös hangsúllyal azokra a műfajokra, amelyek a hazai mozikban ritkán vagy nem is láthatók - írta a kiválasztott alkotásokról Tolvaly Ferenc, aki hozzátette azt is: a multiplexeket az amerikai szórakoztatóipar termékei foglalják el, az art mozik száma pedig rohamosan csökken.

Pálos György szerint már felnőtt egy generáció, amelyik csak ritka és kivételes alkalmakkor találkozik a magyar és közép-európai filmekkel.

A programban szombat délelőtt a volt Séd moziban gyermekfilmek láthatók (Süsüke, a sárkánygyerek, Sicc meseországban), majd többek között a Puskás Ferenc életéről szóló Puskás Hungary, Fliegauf Beenedek Dealerje és Mundruczó Kornél Apokrif No.2 című dokumentumfilmje is látható.

Az Expresszó klubmoziban szombat délelőtt animációs filmeket vetítenek, aztán Jankovics, Enyedi és Almási retrospektív szerepel a műsoron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!