Kultúra

2010.08.26. 16:54

A PDSZ a közoktatásból kivont pénz pótlását reméli a kormánytól

Szigetvár - A közoktatásból az elmúlt években kivont több mint százmilliárd forint pótlását reméli a kormánytól a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete - mondta a PDSZ elnöke csütörtökön Szigetváron.

MTI

Kerpen Gábor egy pedagógusoknak szervezett szakmai fórumot megelőző sajtótájékoztatón úgy vélte: ha ez az összeg ebben a ciklusban visszakerül a közoktatásba, lehetővé válik a gyermek- és pedagógusközpontú oktatás "visszaépítése", valamint a lakóhelyhez közeli, korábban bezárt iskolák újranyitása s.

A PDSZ elnöke szerint a korábbi forráskivonás következtében országosan több száz oktatási intézményt kellett bezárni, vagy összevonni. Kistelepülések arra kényszerültek, hogy kistérségi társulások létrehozásával feladják intézményeik önállóságát.

"Határozott álláspontunk, hogy ez egy rossz irány, mert alkalmas a kistelepülések felszámolódására, az értelmiség elvándorlására, a szülők és az iskola kapcsolatának lazulására" - hangsúlyozta. 

Véleménye szerint ez a folyamat ellentmond annak az európai uniós alapelvnek, miszerint a döntéseknek a lakóhelyhez legközelebb kell megszületniük.

"Az elmúlt években inkább a diákok utaztatásra fordítottak több pénzt, nem az intézmények megtartására. Az oktatásban a költséghatékony szempontokat szem előtt tartó gondolkodásmódban nem a gyermekek számítanak leginkább, hanem a forint. Minden társadalom, kormányzat eldöntheti azonban, mi a fontos a számára. Az a fontos, hogy polgárai jól képzett, a munkaerőpiacon megfelelni tudó, együttműködő, vagy alulképzett emberek legyenek, akiknek kimutathatóan alacsonyabb az átlagéletkoruk, rossz az egészségügyi mutatójuk. Egészségügyi intézményekre, börtönökre kell-e többet költeni, vagy a jelenre, a jövőre, azaz az oktatásra - mondta.

Kerpen Gábor az új kormánynak és parlamentnek az eddigi, oktatással kapcsolatos intézkedéseit, döntéseit értékelve úgy fogalmazott: "jelenleg több a jó elem az oktatásban, mint amit a PDSZ bírálni kényszerül".

"Az mindenképpen jó üzenete a jelenlegi kormányzatnak, hogy megszűnt az a kommunikáció, amely a pedagógusok nyakába varrta volna az összes társadalmi probléma megoldását, azon belül a munkanélküliséget és egyebek mellett a szegregációt is" - jegyezte meg.

A PDSZ elnöke úgy vélte: mára a pedagógus- és szakmaközpontú gondolkodásmód került előtérbe, melyet a szervezet messzemenőkig támogat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!