Kultúra

2010.09.15. 06:24

Humorgála mentheti meg a templomot

Nagyvázsony, Veszprém - Humorgálát tartanak Jókedv és szeretet! címmel vasárnap este hat órától a Padányi gimnázium sportcsarnokában. A bevételből szeretnék megmenteni a nagyvázsonyi Szent István-templom belső berendezéseit.

Mátételki András

A késő Árpád-kori templomban az 1740-es évek elején helyezték el a veszprémi Schmidt Ferenc műhelyében készült barokk főoltárt, az ugyancsak fából készült szószéket és az egyéb templombelsőket. Ezeket a műemlékeket idővel kikezdték a kártevők, maholnap saját súlyuktól roskadnak össze.

A fellépők között olyan ismert nevekkel találkozunk, mint Fábry Sándor, Berecz András. A humorgálán a Biblia és a humor kapcsolatáról Márfi Gyula érsek beszél majd.

- Annak idején elhatároztuk a társulattal, hogy kiválasztunk egy települést, amelyet támogatunk. Három éve döntöttünk Nagyvázsony mellett. Azóta nyaranta megtartjuk a DumaVölgy-HumorVár rendezvényünket. Most a templombelső felújításához járulnak hozzá a fellépők. Korábban a társulatom a vázsonyi Táblaprogramot támogatta, amelynek köszönhetően az iskola és az óvoda pluszpénzhez jutott. Nem áll távol tőlünk a jótékonykodás, ugyanis évente 56 alkalommal vakoknak és jeltolmács közreműködésével a siketeknek tartunk ingyen előadást. Mivel katolikus ember vagyok, szívesen jövök Veszprémbe, hogy segítsem a Szent István-templom belső felújítását - mondja Litkai Gergely, a Dumaszínház vezetője, aki szintén ingyen lép fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!