Kultúra

2010.11.16. 12:31

Alkotó és műve

Veszprém - Új domborművel gazdagodott Veszprém. A közelmúltban avatták fel a légtérellenőrző katonai bázis, a szikla bejáratának falán, annak emlékére, hogy itt őrizték a szent jobbot és a magyar koronát egy hónapon át, 1944. november 6-tól december 6-ig.

Bartuc Gabriella

A tudósításokból (tisztelet a kivételnek) többnyire kimaradt az alkotó, Lugossy László szobrászművész neve. Ami már-már korjelenség nálunk. Nem becsüljük meg a művészeinket. Holott szép munkát tett fel a falra Lugossy László, aki különben nagyon szerény ember, egészséges öniróniával meséli, hogy ha már őt nem is, az unokáit vette a kamera az átadási ünnepségen, ugyanis különös véletlen folytán éppen az emlékhellyel szemben laknak a Jókai utcában. Az ablakból nézték az unokák az átadási ceremóniát.

Anélkül, hogy felnagyítanánk jelentőségét, egy saját útját járó szobrász figyelemreméltó megnyilatkozása a bronzból készült alkotás, amely a magyar koronát és a királyi palástot ábrázolja a történelmi Magyarország térképére ráterítve. A stilizált koronázási palástba belevéste a tizenöt koronaőr nevét a művész, azoknak a hősöknek a nevét, akik élükön Pajtás Ernő ezredessel véghezvitték a küldetést, megmentették a rájuk bízott jelképeket. A történelem egy pillanata bronzba öntve a Jókai utcán folyamatosan rohanó autók áradatában. Ne felejtsük el alkotója nevét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!