Kultúra

2010.11.17. 18:33

Példátlan adatmennyiség - Digitalizált emlékek Pápáról

Pápa - Példa értékű kulturális feladat megvalósítását tűzte ki célul a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár. Az intézmény a helyi vonatkozású lapok digitalizálásába fogott bele a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei és az Arcanum Adatbázis Kft. segítségével.

Polgár Tibor

Az eddigi munka eredményeként magyar viszonylatban példátlan adatmennyiség, közel százezer oldal olvasható a pápai adatbázisban, digitális formátumban. A digitalizálás folyamata során a hagyományos, kézbe vehető dokumentumok számítógépen is olvashatóvá és tételesen visszakereshetővé válnak, új dimenzióba helyezve a könyvtárak munkáját.

A könyvtári digitalizálás célja az állományvédelem, a kulturális értékek megőrzése. A kutatók a digitalizált változatból dolgozhatnak helytől, időtől függetlenül - hívta fel a figyelmet a digitalizáció előnyeire dr. Hermann István, a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója.

A helyi vonatkozású lapok digitalizálásának alapjául a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek eredeti hírlapállománya és a városi könyvtár mikrofilmjeinek digitalizált változatai szolgáltak. 

Az egyházakra, mint a kulturális örökség letéteményeseire továbbra is nagy feladat hárul. Akár szeretjük, akár nem, a digitalizációt nem lehet megkerülni, a papír alapú hagyatékot meg kell őrizni az utókornak - fogalmazott Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek gyűjteményi igazgatója.

A helyi vonatkozású lapok digitalizált változatai az Arcanum Adatbázis illetve az intézmények honlapjain bárki számára megtekinthetőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!