Kultúra

2010.12.14. 18:39

Ösztöndíj fogyatékos tehetségeknek

Tapolca - A magyarországi értelmi fogyatékos fiatalok kiemelkedő képességeinek elismerése és továbbfejlesztése, közösségi tevékenységük és beilleszkedésük támogatása és erősítése céljából alapították a Göllesz Viktor ösztöndíjat. Az idén első ízben nem a fővárosban, hanem Tapolcán adták át az elismeréseket.

Szijártó János

A díj havi rendszerességgel tanulmányi vagy képzési hozzájárulást biztosít a nyertes pályázó részére. Az egyébként havi 10 ezer forintos ösztöndíjra olyan 14-35 év közötti értelmi fogyatékosok pályázhatnak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a munka-, a tanulás-, a művészet-, a sport területén, illetve tevékenységükkel hozzájárulnak a fogyatékossággal élők csoportjának fejlődéséhez, a róluk alkotott pozitív társadalmi kép megerősödéséhez.

Az ösztöndíj átadásának korábbi helyszíne a Parlament volt, idén első alkalommal rendezték meg Tapolcán, a Hotel Pelionban a rangos eseményt. Ezúttal nyolcan vehették át a díjat és az ezzel egy évig járó támogatást a tanulás, a sport, a munka, a művészet területén tevékenykedők közül.

Az értelmi fogyatékkal élők érdekvédelmében, életlehetőségeik javításában az Értemi Fogyatékosok Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) az élen jár hazánkban. Az általuk szervezett szakmai konferencia egyik fontos mozzanatakánt adták át a tehetséges rászorulóknak a Göllesz Viktor ösztöndíjakat is. Lasztovicza Jenő a Veszprém megyei közgyűlés elnöke azt hangsúlyozta, nagy tiszteletet érdemelnek azok, akik a fogyatékos emberekkel hivatásszerűen foglalkoznak, míg Gyene Piroska az ÉFOÉSZ elnöke szerint kiemelten fontos a rászoruló tehetségek támogatása. Nem véltetlen, hogy az egyesület éves tevékenységének egyfajta csúcspontja a Göllesz Viktor ösztöndíjak átadása.

Az ünnepi eseményen Veszprém megye fogyatékos ügyéért elismerésben részesült Császár László Tapolca polgármestere, Parapatics Tamás önkormányzati főtanácsadó, Trümper Gerald cégvezető és Bognár Ferenc a Szász Márton iskola igazgatója. Szencz Lajos cégvezetőt az érdekvédelmi szervezet érdekében végzett tevékenységét oklevéllel jutalmazta az ÉFOÉSZ. A rendezvény szép, megható pillanata volt a Szász Márton iskola tanulóinak zenés műsora, majd a Tapolcai Éfoész Zenekar fellépése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!