Kultúra

2011.02.11. 18:37

Kis tér, nagy képek

Veszprém - Szotyory László Munkácsy-díjas festőművész, az iskola volt diákja munkáiból nyílt kiállítás pénteken a Lovassy gimnáziumban. Izgalmas látvány a kis térbe bezsúfolt sok nagy kép.

Bartuc Gabriella

Valódi és átvitt értelemben is "nagy" képeket állít ki az egykori alma materben Szotyory László, a kortárs magyar festészet jellegzetes alakja. Bár nem most volt, amikor a Lovassyban érettségizett (1976), ma is szinte gyermeki lelkesedéssel és lendülettel fest, Kapor Ágnes szavával: mindig a veszélyes szépség igézetében. Kiállítás-megnyitó beszédében a tanárnő kifejtette, szinte érezni a képeken a feszültséget, hogy a következő pillanatban történhet valami borzongató. A művész kedvenc témái a kihalt amerikai autópályákon suhanó limuzinok, borongós mediterrán táj, zegzugos parkok, repülőgépek.

Kevés színnel, érzékletesen, de szinte lecsupaszítva ábrázol, mint a metafizikusok. Mágikus realizmus cimkével is szokták még illetni alkotásait.

Szotyory László az emlékeit festi meg. Milyen érdekes lenne egymás emlékeibe látogatni - vetette fel a gondolatot Kapor Ágnes. Hát ez most megtörténhet, legalábbis, ami a festő emlékeit illeti: március 2-ig ki-be sétálhatnak bennük a látogatók. Már csak ezért is megéri ilyen "barátságosan korszerűtlen kiállításokat" szervezni, ahogyan a tanárnő titulálta az eseményt a művészettörténet kontextusában elhelyezve, a hagyományos művészet haláláról és feltámadásáról elmélkedve. 

A Lovassy László Gimnázium, illetve jogelődje a piarista gimnázium 300. tanéve tiszteletére zajló programsorozat keretében rendezett kiállítás megnyitóján a veszprémi Swing Swing zenekar játszott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!