Kultúra

2011.03.28. 12:17

Bőrbe öntött testek

Ajka - Zajácz Tamás bőrműves iparművész kiállítása látható művelődési központban.

Tóth B. Zsuzsa

Az alkotó néhány évvel ezelőtt ismert magyar színészekről, személyiségekről készített domborműveivel, testplasztikáival vált igazán híressé. A televízióban is láthattuk, ahogy Eszenyi Enikő, Gregor Bernadett, Pirner Alma felsőtestét formázta meg egyedi technikával. Azt követően természetesen sok hétköznapi lány, asszony is kérte, hogy ily módon örökíttethesse meg testének egy-egy részletét.

Zajácz Tamás külföldről hozatja a párját ritkító munkához a borjúbőrt, amely nyúlékony és speciális eljárással tovább puhítható. A valóságot tökéletesen vissza tudja adni, az emberi test legapróbb ráncaival, szemölcseivel együtt. Márpedig mivel a művész számára az ember találtatik legszebbnek a természetben, innen jött az ötlet, hogy valamilyen módon megörökítse a női testformát. Hangsúlyozza, hogy akkor igazán jó a testplasztika, ha a modell személyiségjegyeit magán hordozza.

A mindössze húsz perc alatt elkészíthető pipsznegatívval már egyedül dolgozik tovább, többszöri átfordítással jeleníti mega valóságot - állatbőrből. Siet azonban leszögezni, hogy az állatokat nem az ő kedvéért ölik le. Dolgozik továbbá a borjúénál porózusabb sertésbőrrel, de hüllőbőrrel is, ahogy a készítendő tárgy megkívánja.

Mint lapunknak elmondta, kezdetben a természet adta számára az ihletet, megörökítette bőrbe zárva a virágokat, növényeket, átültette a csendéletek, a környező táj látványát. Úgy véli ugyanis, hogy igazán ránk fér egy kis nyugalom, vágyunk is a csendre manapság. Láthatjuk ezt az ajkai kiállításon, de bőrportréit szintén bemutatja a közönségen Zajácz Tamás. Azokhoz mindössze egy, az arcról készült jó minőségű fotóra van szüksége, és megjeleníti a látványt a bőrön. Akár egy kutya portrét is. Az utóbbi időszakban tevékenységére ez jellemző.

A tárlaton a lakberendezést jól kiegészítő használati tárgyakat, apró ajándéktárgyakat is felvonultat a művész, klasszikus és modern stílusban egyaránt a minimal art lakberendezéséhez illően.

A vörösiszap-katasztrófa ihlette műveket szintén láthatjuk az ajkai bemutatón. A kiállítást Csabai Tibor, az Ajkai Grafikai Műhely vezetője nyitotta meg, a tárlat április 13-ig látogatható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!